Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Τα… τρελά όνειρα του Μπαμπινιώτη

Με αντιδράσεις που «όμοιές της δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν» προειδοποίησε τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για απολύσεις. Ο κ. Μπαμπινιώτης, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εγκαινιάζοντας τον διάλογο για το σύστημα αξιολόγησης, ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Μαΐου, προδίδοντας ότι δεν είναι διόλου απίθανο να τις… παραδώσουν στον ίδιο μετά τις εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η θητεία του με τη νέα κυβέρνηση, απάντησε ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Και τα τρία συνδικαλιστικά όργανα (δασκάλων, καθηγητών και ιδιωτικών εκπαιδευτικών) τόνισαν ότι ο θεσμός της αξιολόγησης δεν πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα απέναντι στη διδακτική κοινότητα, αλλά να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Ο υπουργός, από την πλευρά του, φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση τους για τους μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, όχι όμως και για τους δόκιμους, οι οποίοι θα αποφασίζεται αν θα διορίζονται βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), μάλιστα, αντιπρότεινε, αν από την αξιολόγηση προκύψει ότι κάποιος εκπαιδευτικός είναι ανεπαρκής, να επιμορφώνεται και «όχι να του κόβουν τον μισθό». Υπέρ της αξιολόγησης τάχθηκε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι στα ιδιωτικά σχολεία έχει καθιερωθεί με έναν αναξιοκρατικό τρόπο. Οπως ανέφεραν, «είναι μείζον θέμα η αξιολόγηση από τον διευθυντή του σχολείου, που είναι άνθρωπος του ιδιοκτήτη».

Πέραν του συστήματος της αξιολόγησης, έπειτα από βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Μπαμπινιώτης από τις ομοσπονδίες επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται αύξηση του ωραρίου μόνο για τους καθηγητές. Ενημέρωσε ακόμα τους εκπροσώπους τους ότι έχει προωθήσει στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών εισήγηση για την εθελοντική μετάταξη περίπου 900 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν πλεόνασμα. Οσον αφορά τα κονδύλια για την αποπληρωμή των καθηγητών που θα εργαστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα νέα ήταν δυσάρεστα για την ΟΛΜΕ, καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμα Υπουργική Απόφαση.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ