Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Τα τρελά σχέδια για υπερφορολόγηση!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Επιβαρύνσεις- σοκ για όσους βγάζουν πάνω από 12.000 €

Ρεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου

Σενάρια τρόμου, που προβλέπουν αφορολόγητο μόνο για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και αύξηση φόρου για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ, αφήνουν να διαρρεύσουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφών Αλεξιάδης δηλώνει έκπληκτος για την «καταστροφολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες».

Χθες ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» (24/09/2015) ότι εξετάζεται η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, αλλά μόνο για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως αυτό το ποσό.

Οι αλλαγές

Από κει και πέρα, το χάος! Το μόνο που αρκέστηκε να πει για τους υπόλοιπους φορολογουμένους είναι ότι «θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες».

Πάντως, με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προκύπτουν:

  • Ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
  • Αυξήσεις στη φορολογία για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
  • Κλιμακωτή αύξηση του φόρου για εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα θα οριστικοποιηθεί έως τον Νοέμβριο και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αλλά οι επιπτώσεις στην τσέπη των μισθωτών θα φανούν από 01/01/2016, καθώς με βάση το νέο καθεστώς θα αλλάξει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Ο στόχος είναι το αφορολόγητο να ανέβει έως τα 12.000 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα και να ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα το αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει και θα φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ.

Οι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Θα ξεκινούν από 5%-6% και θα φτάνουν στο 50% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, θα υπάρξει μείωση φόρου έως 539 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και μικρές αυξήσεις για τα εισοδήματα από 12.000 έως 25.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίζουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις!

Σενάριο-σοκ: Τέλη κυκλοφορίας με εμπορική αξία

Το 2016 θα ισχύσει (αν τελικά εφαρμοστεί) το τρελό σενάριο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, όπως επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Σενάριο που προβλέπει τον υπολογισμό των τελών με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ειδικά στα Ι.Χ. παλαιότερων δεκαετιών.

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

  • Η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού Ι.Χ. ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο Ι.Χ. θα πληρώνουν υψηλότερα τέλη για όλα τα Ι.Χ. σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Πρόσθετη επιβάρυνση θα έχει και το νοικοκυριό με έναν ιδιοκτήτη με περισσότερα από ένα Ι.Χ.
  • Η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας, κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και σήμερα το ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Ερχονται και πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Καταφθάνουν σταδιακά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τα στελέχη της νέας Ομάδας Δράσης, που θα προσφέρει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων του τρίτου Μνημονίου.

Συνολικά τουλάχιστον πέντε διαφορετικές ομάδες τεχνοκρατών αναμένεται να πιάσουν δουλειά τις επόμενες ημέρες επί ελληνικού εδάφους.

Το κουαρτέτο

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρούφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) προβλέπεται να αφιχθούν στη χώρα μας μετά τις 10 Οκτωβρίου για μια ολιγοήμερη επίσκεψη, που θα έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα, ενώ θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Νοέμβριο για τον διεξοδικό έλεγχο εφαρμογής του Μνημονίου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους «Financial Times» τοποθέτησε την πρώτη αξιολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου.

Από τις πέντε ομάδες τεχνικών κλιμακίων, η πρώτη θα ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά ζητήματα εν όψει της κατάθεσης του προσχέδιου του Προϋπολογισμού του 2016 και του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2015 την προσεχή Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, αλλά και της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα στελεχών των δανειστών μας θα έχει αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες, η οποία προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να διασωθεί ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες θα ασχοληθούν αντιστοίχως με τον «καυτό» φάκελο του Ασφαλιστικού, τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις (με πρώτη προτεραιότητα την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ), σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και των παρεμβάσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...