Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Τα ύπουλα λόγια του Παπαδήμου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον επερχόμενο όλεθρο στον οποίο οδηγεί (εν τέλει ο ίδιος) τη χώρα περιέγραψε χθες από τη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος, προαναγγέλλοντας λιτότητα, νέα αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά και μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ. Κι αν, κατά τα λεγόμενά του, τα αντέξουμε όλα αυτά, ίσως κάποτε δούμε άσπρη μέρα.

Η τακτική της κατατρομοκράτησης των πολιτών με αναφορές σε ατελείωτα μέτρα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του και περί νέου Μνημονίου, δεν θεωρείται πάντως άσχετη με τα πολιτικώς ύπουλα σχέδια του κ. Παπαδήμου να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να πιστεύει ότι η περιγραφή ενός τέτοιου εφιαλτικού τοπίου θα κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της Ν.Δ. να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσει ο ίδιος το «σωτήριο» έργο του.

Απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή περιέγραψε, συγκεκριμένα, το άμεσο μέλλον με μελανά χρώματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, πετώντας όμως το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. «Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι επιδίωξη να μην υπάρξουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση» είπε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος θριαμβολογούσαν για το PSI και τη σωτηρία της χώρας, χθες, όχι απλά χαμήλωσε τους τόνους, αλλά προδιέγραψε… μαυρίλα: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον, αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και ότι η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013».

Ο κ. Παπαδήμος είπε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του, προτού φύγει, θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση παρακαταθήκη τις προτάσεις της για νέα μέτρα εξοικονόμησης 12 δισ. ευρώ (!) από τις δημόσιες δαπάνες. Απαντώντας μάλιστα στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μάταια και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, είπε ότι «θα φανούν σε βάθος χρόνου».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοιχτό το σενάριο ακόμα και της εξόδου από το ευρώ. «Οι δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Τόμσεν για έξοδο από το ευρώ ξεθεμελιώνουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να απαντά μεν ότι αυτά είναι αρνητικά σενάρια που δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, αλλά μπορεί να προκύψουν εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Ακούγοντας πάντως τον Γ. Καρατζαφέρη να μιλάει για ανήθικη πρακτική του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλοιυ, ο οποίος επένδυσε τα διαθέσιμα πανεπιστημίων και ταμείων σε ομόλογα τα οποία κουρεύτηκαν αμέσως μετά, ο κ. Παπαδήμος προσέφερε κάλυψη στον κ. Προβόπουλο, λέγοντας ότι οι καταγγελίες ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τα συγκεκριμένα ερωτήματα για τη διαχείριση των διαθεσίμων στηρίζονται σε εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες, καθώς οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν με τη βούληση των φορέων και όχι εν αγνοία τους.

Κάλυψη όμως παρείχε και στον Γ. Μπαμπινιώτη στην κόντρα του με την Αννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπαδήμος πήρε το μέρος του υπ. Παιδείας, λέγοντας ότι ο νόμος αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. «Προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και δυσλειτουργίες και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με έναν σωστό και αποδεκτό τρόπο. Η πρόταση του Μπαμπινιώτη είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος» είπε.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ο κύριος Λουκάς προαναγγέλει και Μνημόνιο διαρκείας!

Μνημόνιο μακράς διαρκείας για την Ελλάδα προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος προβλέπει διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας την τοποθετεί μετά την παρέλευση εννεαμήνου και υπογραμμίζει ότι στο μεταξύ είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα καταστεί αναγκαίο ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, ο ίδιος αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην καταστεί αναγκαίο ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του παρόντος προγράμματος. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές αν δεν υιοθετηθούν όλα τα μέτρα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις προσδοκίες και τις συνθήκες των αγορών το 2015. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής στήριξης, αλλά πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αποφύγουμε αυτό το γεγονός».

Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι «πολλοί πολίτες υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας», αλλά το αντιπαρέρχεται υποσχόμενος μελλοντική ανάπτυξη. Υπόσχεται μάλιστα ότι στο τέλος του 2013 η Ελλάδα θα έχει επανακτήσει το 100% της ανταγωνιστικότητάς της, που έχασε κατά την περασμένη δεκαετία μετά την είσοδο στην ευρωζώνη.

Ως σήμερα, όπως λέει ο ίδιος, έχει ανακτηθεί το 50% της ανταγωνιστικότητας με βάση την αντίστοιχη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Αυτό οφείλεται, όπως εξηγεί, στην εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Αποφεύγει να πει οτιδήποτε για την ανοχή (που συνεχίζεται) του πολιτικού συστήματος στη φοροδιαφυγή που γίνεται από συγκεκριμένες ομάδες, αρκούμενος στα γενικά περί συμπεριφορών που αλλάζουν κ.λπ.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι καθυστερήσεις και η αναποτελεσματικότητα του προηγούμενου διαστήματος συνέβαλαν στην επιδείνωση της ύφεσης, ενώ αξιολογεί θετικά «την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους» στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Οταν ερωτάται αν ασκεί κριτική στην τρόικα ως προς την εφαρμογή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, διευκρινίζει ότι «δεν ασκώ κριτική σε κανέναν ξεχωριστά».

Σε ερώτηση για πιθανολογούμενη έξοδο από το ευρώ ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πάνω από το 70% των Ελλήνων συνεχίζει να στηρίζει τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Καταλαβαίνουν ότι, παρά τις θυσίες, τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το άμεσο κόστος. Οποιος προτείνει την έξοδο από το ευρώ υποστηρίζει ότι ένα νέο νόμισμα, υποτιμημένο, θα βελτίωνε γρήγορα την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Στην πραγματικότητα οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια της ισοτιμίας και μια απώλεια της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων. Ο ελληνικός λαός το καταλαβαίνει».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...