Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ταφόπλακα στα ακίνητα με 25% πάνω στις αντικειμενικές αξίες ως τον Ιούνιο

Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% μεσοσταθμικά, για να φτάσουν ως τον ερχόμενο Ιούνιο στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, εμπεριέχει το νέο Μνημόνιο. Η τρόικα επιμένει ότι χρειάζεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι αντικειμενικές αξίες, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η ύφεση έχει οδηγήσει σε πάγωμα την αγορά ακινήτων. Την ίδια στιγμή προωθεί την ύπαρξη ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στον οποίο θα ενοποιηθούν όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Προβλέπονται, επίσης, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (που όμως θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση τιμών όλων των προϊόντων, καθώς θα καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 11%). Οι αλλαγές θα ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει έτοιμο ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά:

1) Αντικειμενικές αξίες: Η τρόικα επιμένει να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών και να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 25%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπαίνει «ταφόπλακα» στην αγορά ακινήτων, αφού ήδη λόγω ύφεσης οι πληγές στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ μεγάλες.

2) Ενιαίος φόρος στα ακίνητα: Η θεσμοθέτηση ενός φόρου θα γίνει με την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθούν σε αυτόν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και του 2012 και το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Πιθανότερο σενάριο είναι ο νέος αυτός φόρος να ισχύσει από το 2013.

3) Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Η επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογουμένους θα είναι μεγάλη, καθώς θα καταργηθεί κάθε δυνατότητα φορολογικής απαλλαγής από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια ή στεγαστικά δάνεια.

4) ΦΠΑ: Σε πρώτη φάση η τρόικα είναι αντίθετη σε κάθε μείωση ΦΠΑ. Εάν τα φορολογικά έσοδα αυξηθούν, τότε οι δανειστές της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει η δημιουργία ενός φορολογικού συντελεστή, που σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται στο 19% ή στο 21%. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η τρόικα θέλει να καταργηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ 11%, που αφορά προϊόντα διατροφής (γάλα, ψωμί κ.λπ.). Επίσης θα πρέπει να καταργηθεί και ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ