Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

ΤΑΙΠΕΔ: Σε «επενδυτή» δημόσια κτίρια

Την ώρα που οι αποδόσεις υποχωρούν, η Eurobank Properties και η Πανγαία, εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων, εξασφαλίζουν απόδοση 10% από μισθώματα κρατικών ακινήτων. Η Eurobank Properties (συμφερόντων της επενδυτικής εταιρίας Fairfax, Eurobank) ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη αγορά 14 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου. Η εταιρία καταβάλλει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) 145.810.000 ευρώ (εκ των οποίων τα μισά είναι δανεικά) για τα 14 κτίρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το κτίριο του υπουργείου Υγείας επί της λεωφόρου Κηφισίας 39 στο Μαρούσι, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λεωφ. Μεσογείων, το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ) στη λεωφ. Αλεξάνδρας, το Γενικό Χημείο και άλλα κτίρια σε κεντρικές τοποθεσίες. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο δεσμεύεται να πληρώνει στην εταιρία ακινήτων ετήσιο μίσθωμα 14.050.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Το ετήσιο μίσθωμα αντιστοιχεί στο 10% του ποσού που διατέθηκε για την απόκτησή τους. Η επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 136.000 τ.μ. αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Σύμφωνα με «πρόχειρους» υπολογισμούς, απόσβεση μπορεί να κάνει σε περίπου 11 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του χρήματος για τον δανεισμό της.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για 28 κτίρια τα οποία στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Τα κτίρια είχαν χωριστεί σε δύο χαρτοφυλάκια, με την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ να ανακηρύσσεται πλειοδότης στο πρώτο με τίμημα 115.500.000 ευρώ και τη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ να πλειοδοτεί στο δεύτερο χαρτοφυλάκιο (ανάλογη απόδοση εξασφαλίζει και η Πανγαία).

Το χαρτοφυλάκιο

Στο χαρτοφυλάκιο που απέκτησε για 20 χρόνια η Εθνική Πανγαία (συμφερόντων της επενδυτικής εταιρίας Invel Real Estate, Εθνικής Τράπεζας) περιλαμβάνονται ακίνητα όπως το κτίριο του Κεράνη (49.000 τ.μ.) στη λ. Θηβών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο (27.668 τ.μ.), το Αρχηγείο Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη (26.298 τ.μ.), η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη λ. Αθηνών (31.735 τ.μ.), η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην οδό Πειραιώς (21.256 τ.μ.), η Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα (14.953 τ.μ.), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Β. Σοφίας (6.139 τ.μ.), το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας (5.272 τ.μ.). Η αρχική απόδοση για την Πανγαία ανέρχεται επίσης σε 9,98%. Η εταιρία αναλαμβάνει για 20 χρόνια τα κτίρια τα οποία είναι μισθωμένα από τις δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από το κτίριο του Κεράνη, το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο εδώ και 20 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ