Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Ταϊβάν: Φτιάχνουν ράβδους χρυσού από τα σκουπίδια!

Γνωρίζατε ότι με 10.000 συσκευές κινητών τηλεφώνων τύπου iPhone μπορεί να παραχθεί ένα κιλό χρυσός; Φανταζόσασταν ποτέ ότι μια ολόκληρη πόλη -και μάλιστα με πληθυσμό 7.000.000 πολιτών- θα μπορούσε να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγει χωρίς να υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών στους δρόμους;

Κι όμως, αυτά -και πολλά ακόμα- μικρά περιβαλλοντικά «θαύματα» συμβαίνουν στην Ταϊβάν, που έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να μετατραπεί από μια περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη χώρα σε πρωτοπόρο της οικολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Καινοτομία

Κι όλα αυτά, φυσικά, με οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία αλλά και για τη χώρα. Στην προσπάθειά της να κερδίσει την πολυπόθητη διεθνή αναγνώριση, η Ταϊβάν παρουσιάζει περιβαλλοντικά «εχέγγυα», που ελπίζει ότι θα της ανοίξουν τον δρόμο ώστε να γίνει μέλος της ομάδας των κρατών που συμμετέχουν στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Παράλληλα, τα «πράσινα» προϊόντα αποτελούν συνολικά το 14% των εξαγωγών της Ταϊβάν, με συνολική ετήσια εξαγωγική αξία ύψους 42,8 δισ. δολαρίων. Το 2011, μάλιστα, η χώρα ήταν δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή κυψελών για φωτοβολταϊκά πάνελ.

Η Ταϊπέι, μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, ακόμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά καταβάλλει αξιοζήλευτες προσπάθειες για να πραγματοποιήσει άλματα προς τα εμπρός. Το ίδιο γίνεται και σε γενικό επίπεδο, καθώς η Ταϊβάν εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις ενεργειακές ανάγκες της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και επιχειρεί με κάθε τρόπο να μειώσει την εξάρτησή της από αυτά. Καθώς οι δυνατότητες εγχώριας παραγωγής ενέργειας είναι περιορισμένες, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται -όπως είδαμε- σε τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για «1.000.000 στέγες με φωτοβολταϊκά» ή για «1.000 ανεμογεννήτριες».

Φεύγοντας από την Ταϊπέι και κινούμενοι προς τα προάστια της πόλης αλλά και προς την Ταϊβάν συναντάμε μια σειρά από επιχειρήσεις που αναπτύσσουν περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, αναπτύσσονται και «μπαίνουν στο μάτι» της ηπειρωτικής Κίνας, όσο βέβαια και αν οι σχέσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Η Delta Group είναι ένα καλό παράδειγμα.

Παράγει μπαταρίες και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και συστήματα διαρκούς παρακολούθησης όλων των ηλεκτρονικών συσκευών και μηχανημάτων -από τους υπολογιστές έως τα ασανσέρ- σε ένα κτίριο, ώστε να μπορεί να μετρηθεί και να ελεγχθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Η Super Dragon μας έβαλε στα άδυτα του εργοστασίου της (αν και μας απαγόρευσε να τραβήξουμε φωτογραφίες), όπου από κάθε iPhone, όπως και από άλλα κινητά, που οι χρήστες τους τα έχουν δώσει για ανακύκλωση, αφαιρεί ένα πολύ μικρό τμήμα που είναι φτιαγμένο από χρυσό και ύστερα από ειδική επεξεργασία παράγει ράβδους ατόφιου χρυσού! Παράλληλα, από άλλα ανακυκλώσιμα μέρη ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως μητρικές κάρτες (motherboards), δημιουργεί μικρά αγάλματα προς πώληση καθώς και άλλα προϊόντα.

Τα καινοτόμα προϊόντα τόσο στον τομέα της «πράσινης» τεχνολογίας όσο και σε άλλους κλάδους είναι σε έναν βαθμό απότοκα της επένδυσης που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές της Ταϊβάν στα επιστημονικά πάρκα.

Επενδύσεις

Ξεναγηθήκαμε σε ένα από τα συνολικά 13 που απλώνονται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού και απασχολούν σήμερα αθροιστικά περισσότερους από 150.000 εργαζομένους. Με υπηρεσίες μίας στάσης και ελάχιστη γραφειοκρατία και παράλληλα με μηδαμινό φόρο για εισαγόμενο εξοπλισμό και υλικά, τα εν λόγω πάρκα αποτελούν μαγνήτη για επιχειρηματίες και επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και καινούργια προϊόντα.

Πώς κέρδισαν το στοίχημα της καθαριότητας αλλά και της ανακύκλωσης

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι ένα πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι η έλλειψη κάδων στους δρόμους της πόλης. Οπως μας εξηγούν οι ξεναγοί μας, τα απορριμματοφόρα κάνουν συγκεκριμένα δρομολόγια κάθε ημέρα ανά ζεύγη – ένα για τα ανακυκλώσιμα υλικά και ένα για όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Οι κάτοικοι γνωρίζουν ποια συγκεκριμένη ώρα τα φορτηγά κάνουν στάση στο σημείο που είναι πιο κοντά στο σπίτι τους και βγάζουν έξω εκείνη τη στιγμή τα απορρίμματά τους!

Αν δεν ευκαιρούν, το κάνουν την επόμενη ημέρα ή το κάνει ένας γείτονας για εκείνους. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι, αν απλώς αφήσουν τις σακούλες απορριμμάτων στον δρόμο, θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα… Με καρότο αλλά και με μαστίγιο, η Ταϊπέι κατόρθωσε να βελτιώσει την καθαριότητα στις γειτονιές της, αλλά και παράλληλα τη δεκαετία μεταξύ 1998 και 2008 να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης από 6% σε 32%.

Με παρόμοια τακτική κατόρθωσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην πόλη, με στοχευμένες προσπάθειες στα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια. Η κατανάλωση ενέργειας σε καθένα από αυτά μετριέται με ακρίβεια και οι διοικήσεις τους είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον στόχο της μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται κατά 2% ετησίως. Στα ιδιωτικά κτίρια υπάρχει έπαθλο 30.000 ευρώ για όποιον ιδιοκτήτη μειώσει περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Κώστας Παπαχλιμίντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ