Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Τακτική «διαίρει και βασίλευε» από τον Γιώργο

Περιφρονώντας επιδεικτικά τα όργανα του κόμματος για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με το συλλογικό αίτημα που αρχίζει και διατυπώνεται για απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου καταφεύγει στην τακτική τού διαίρει και βασίλευε, με την ελπίδα, αφενός μεν, ότι θα κερδίσει πολιτικό χρόνο για να θωρακίσει την εξουσία που του απέμεινε στην Ιπποκράτους, αφετέρου δε, να παραπλανήσει τους επίδοξους διαδόχους του και έτσι να αποτρέψει το ενδεχόμενο να συγκροτήσουν συντεταγμένο μέτωπο αμφισβήτησης.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να προλάβει μια τέτοια επιζήμια εξέλιξη, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την έξωση του από την Ιπποκράτους, ξεκίνησε αιφνιδιαστικά χθες μεμονωμένες συναντήσεις με τους κορυφαίους του κόμματος, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους ως προς τον τρόπο που βλέπουν την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. «Είναι ανοιχτός να ακούσει ιδέες και προτάσεις» έλεγαν χαρακτηριστικά οι στενοί του συνεργάτες, πριν από την έναρξη των κατ’ ιδίαν συνομιλιών που είχε με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα, Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι, ασχέτως των δημόσιων τοποθετήσεών τους, έχουν πλέον πειστεί ότι το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπορεί να συνεχίσει και, φυσικά, να οδηγηθεί σε μια αξιοπρεπή ήττα στις εθνικές εκλογές.

Πίσω από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να τεστάρει τον προσανατολισμό των δελφίνων ως προς το ζήτημα της ηγεσίας, κινούμενος στην πονηρή λογική

«η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση φιλίας», αναδεικνύεται και το άγχος του να μη χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες αυτό έχει επιχειρηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο όχι μόνο με τον μυστικό δείπνο στα Καλύβια, όπου συζήτησε με τους Α. Λοβέρδο, Γ. Ραγκούση, Α. Διαμαντοπούλου και Η. Μόσιαλο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ και το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και με την πρωτοβουλία του να καλέσει τους υπουργούς που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου σε σύσκεψη πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία στο τέλος έσπευσε να καπελώσει ο Γιώργος Παπανδρέου και να διεξαχθεί υπό την προεδρία του.

Αν και από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε κατά τις χθεσινές συναντήσεις να συνδέσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ με την πορεία της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το κόμμα βυθιστεί στην εσωστρέφεια και αποδυναμωθεί από τις εσωκομματικές έριδες, τότε θα επέλθει διαλυτική επίδραση στη λειτουργία της κυβέρνησης, εντούτοις το σύνολο των κορυφαίων στελεχών τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση συντεταγμένων διαδικασιών, για να μην υπάρξει κίνδυνος διάσπασης.

Φεύγει μετά την έκτη δόση

Αν και κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους, όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, διαμηνύουν ότι στις εκλογές το κόμμα θα πάει με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, εντούτοις η εξέλιξη αυτή μπορεί να μην επαληθευτεί. Ο τέως πρωθυπουργός, για να μην είναι στο κάδρο της εκλογικής συντριβής, σε πρώτο πλάνο εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει την παραίτησή του στα κομματικά όργανα, αμέσως μετά την καταβολή της 6ης δόσης και φυσικά χωρίς ο ίδιος να χάσει τον έλεγχο των διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού.

Γιώργος Κατσίγιαννης


Μειώσεις (για τα μάτια του κόσμου) στους μισθούς των βουλευτών

Την τελευταία στιγμή έσωσαν την παρτίδα οι βουλευτές, καθώς ενώ στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012 το κονδύλι της βουλευτικής αποζημίωσης ήταν άθικτο χθες διακόπηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού της και ψήφισε με τρεις μήνες καθυστέρηση (!) την παρακράτηση ενός μηνιαίου μισθού.

Περικοπή που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα επιφέρει μεσοσταθμική επιπλέον μείωση 540 ευρώ τον μήνα στη βουλευτική αποζημίωση.

Και πάλι ωστόσο τα καθαρά έσοδα των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων κίνησης, οργάνωσης γραφείου κ.λπ. αγγίζουν περίπου τα 5.800 ευρώ, ενώ δεν υπολογίζονται σε αυτά τα δωρεάν γραφεία και οι ατέλειες. Οπως και να ‘χει, ενισχύεται η άποψη πολλών ότι ο βουλευτής θα πρέπει να αποζημιώνεται με έναν καλό μισθό, ακόμα και αρκετά υψηλότερο του σημερινού, αλλά να κοπούν όλα τα υπόλοιπα «προνόμια». Κι αυτό προκειμένου να ενισχυθεί και πάλι το κύρος του βουλευτή και να απαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες.

Στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012 που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής προβλέποντας πιστώσεις 170.972.000 ευρώ, μειωμένες κατά 27.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το συντριπτικό ποσοστό ωστόσο αυτής της μείωσης είναι η περικοπή στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής ως συνέπεια του ενιαίου μισθολογίου και της εφεδρείας, που ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Συνολικά το 70% της μείωσης προέρχεται από περικοπές στη μείωση μισθοδοσίας βουλευτών και υπαλλήλων και το 30% από μείωση λειτουργικών δαπανών. Οσον αφορά τη συνεισφορά των βουλευτών σε αυτή τη μείωση ανέρχεται λίγο πάνω από το 10% επί της συνολικής μείωσης.

Οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κ.λπ.) για το 2012 προβλέπονται στα 35.016.200 ευρώ, μειωμένα κατά 1.874.900 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα για βουλευτικές -προ της παρακράτησης ενός μισθού- αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ, για τις επιτροπές -σ.σ.: δεν προβλέφθηκε τελικά περικοπή αυτής της αποζημίωσης- και τα θερινά 2.875.000 ευρώ (μείον 5.000.000 σε σχέση με το 2011), για οργάνωση γραφείου 8.146.900 ευρώ, μειωμένα κατά 39.400, για οικογενειακή παροχή 212.800 ευρώ (όσο και το 2011), ενώ για τα έξοδα κίνησης οι βουλευτές θα πάρουν συνολικά 1.705.100 ευρώ, μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η επίθεση του κ. Πετσάλνικου κατά όσων επιθυμούν το κλείσιμο του Καναλιού της Βουλής.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ