Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ταλαιπωρία για απαλλαγή από χαράτσι

Ταλαιπωρία περιμένει τουλάχιστον 130.000 διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη υποχρεώνονται να μεταβούν διαδοχικά στους οικείους δήμους και την Εφορία της περιοχής τους, προκειμένου να απαλλάξουν από το χαράτσι τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας.

Και αυτό παρότι πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η ΔΕΗ θα κάνει από μόνη της τον αντιλογισμό, όπου διαπιστωθεί τυχόν λάθος. Τελικά επιλέχτηκε το «στρίβειν διά του αρραβώνος», με αποτέλεσμα να επωμιστούν άλλο ένα βάρος οι πολίτες και μάλιστα, εν μέσω καλοκαιριού.

Στην ανακοίνωση εκείνη το ΥΠΟΙΚ παραδεχόταν ότι έχουν εντοπιστεί 130.000 περιπτώσεις όπου στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των κοινόχρηστων χώρων έχει υπολογιστεί και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), ενώ αυτό απαγορεύεται από τον νόμο. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση Θεοχάρη, οι διαχειριστές που διαπίστωσαν το λάθος και βρήκαν ότι επιβλήθηκε χαράτσι και στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας τους θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες διαδικασίες:

Αρχικά πρέπει να να πάρουν βεβαίωση από τον οικείο δήμο, στην οποία θα αναγράφεται ρητά ότι η παροχή αυτή αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου πολυκατοικίας. Η βεβαίωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ακολούθως όλοι αυτοί οι διαχειριστές θα πρέπει να μεταβούν και στην Εφορία για να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής, έχοντας φυσικά μαζί τους τα σχετικά έγγραφα που έλαβαν από τον δήμο της περιοχής τους. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν εντός καλοκαιριού και σε κάθε περίπτωση προτού εκδοθούν από τη ΔΕΗ οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου.

Οσοι πλήρωσαν το χαράτσι, αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά, θα γίνει ο αντιλογισμός για την περίπτωσή τους σε δύο μήνες. Οσοι δεν το πλήρωσαν μπορούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό χωρίς το ΕΕΤΑ, αλλά θα πρέπει έτσι και αλλιώς να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στην Εφορία.

Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι για να πάρει κάποιος ανάπηρος απαλλαγή από το ΕΕΤΑ απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ