Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

«Τανάλια» για φοροφυγάδες!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών, συντάξεων και ενοικίων που εισπράττουν απειλούνται όσοι χρωστούν στο φαλιρισμένο Ελληνικό Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τις εφορίες για να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος όσων δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τος Δημόσιο.

Οι εφορίες καλούνται να αυξήσουν εδώ και τώρα τις εισπράξεις τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη και το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν στο στόχαστρο όσοι έχουν ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια και οικόπεδα, εισοδήματα από ενοίκια ή από κάποια άλλη πηγή. Μαζί με τους οφειλέτες οι εφορίες καλούνται να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.ά.)

Οι εφοριακοί θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ θα πρέπει να δεσμεύονται και όποια άλλα ποσά εισπράττει ο οφειλέτης, όπως για παράδειγμα τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το Δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.ά.)

Αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά με e-mail κ.ά.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και, αν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:

-Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

-Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.

-Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.

-Οι εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

-Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.

-Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο δίνονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, προτού ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.

-Παρεμβάσεις του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει δικό του μερίδιο.

-Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος.

Επίσης οι εφορίες πρέπει να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...

ΟΠΑΠ: Στα 73.200.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Σε 898.900.000 ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο του 2020, με τα καθαρά κέρδη στα 73.200.000 ευρώ. Οπως...