Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ταραχή στο Αγιον Ορος για την… προφυλάκιση Εφραίμ

Πιθανότατα σήμερα ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ θα μεταφερθεί από το Αγιον Ορος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν χθες οι ιατροί του Κέντρου Υγείας Καρυών, μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η υγεία του.

Στις 16.00 χθες το απόγευμα έληξε η προθεσμία για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την προφυλάκισή του. Σύμφωνα πάντως με τους ιατρούς που τον παρακολουθούν, υπάρχει σαφής βελτίωση της υγείας του και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι η μεταφορά του, είτε διά αέρος είτε διά θαλάσσης, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα το πρωί. Να σημειωθεί ότι από το Σάββατο, με εντολή του εισαγγελέα, αστυνομικοί φρουρούν το κελί όπου βρίσκεται κλινήρης ο μοναχός. Σύμφωνα πάντως με blog φίλων της Μονής Βατοπαιδίου, ο ηγούμενος Εφραίμ φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του: «Είμαι μοναχός και πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη… Δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου, αλλά γι’ αυτούς που έστησαν αυτήν τη σκευωρία».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μοναχό άρχισε την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο άναβε το πράσινο φως για την προφυλάκισή του. Ηταν ο 31ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου που βρέθηκε απέναντι από την ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την υπόθεση εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ο μοναχός κατηγορείται για τρία κακουργήματα, ήτοι ηθική αυτουργία σε απιστία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μετά την απολογία του, στην οποία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του έγιναν με γνώμονα το καλό της μονής και έχοντας την πεποίθηση ότι πράττει κάτι νόμιμο, η ανακρίτρια και ο αρμόδιος, εισαγγελέας Παναγιώτης Μαντζούνης διαφώνησαν για την ποινική του τύχη.

Η κυρία Καλού είχε την άποψη ότι έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, ενώ ο κ. Μαντζούνης ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα. Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών ήρε τη διαφωνία, τασσόμενο με την άποψη της κυρίας Καλού, και έδειξε την πόρτα της φυλακής στον μοναχό, ο οποίος είναι ο μόνος κατηγορούμενος, από τους συνολικά 32 που κλήθηκαν για την υπόθεση, που οδηγήθηκε στις φυλακές. Ηδη, πάντως, στο Διαδίκτυο μαζεύονται υπογραφές από φίλους της Μονής Βατοπαιδίου, προκειμένου να σταλούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του ηγουμένου. Στο μεταξύ, η απόφαση για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ και οι έντονες αντιδράσεις που την ακολούθησαν προκάλεσαν χθες την παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Χαράλαμπου Αθανασίου. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αθανασίου τονίζει ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη, καθώς δεν έχουν γνώση της δικογραφίας». Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Θεωρώ ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας και από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας για τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, αφού η κριτική αυτή, με τον τρόπο και το ύφος που γίνεται, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Καταλήγει, πάντως, ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Βάσω Παλαιού


Facebook: Εκστρατεία από τους «φίλους» του

Ψηφιακές… αψιμαχίες έχει πυροδοτήσει στο Διαδίκτυο η σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος έχει αποκτήσει τη δική του ιντερνετική κοινότητα υποστηρικτών στο δημοφιλές εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης.

Η σελίδα του facebook που τιτλοφορείται «Συμπαραστεκόμαστε όλοι στην άδικη προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ» είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 800 υποστηρικτές, με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται. Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου που έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στον δοκιμαζόμενο ηγούμενο διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ψηφιακό τοίχο ανακοινώσεων της σελίδας που δημιούργησαν υπέρ του Εφραίμ. Κάποιοι άλλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να στηλιτεύσουν τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας και να αποδοκιμάσουν τη στάση του κλήρου. «Πού είναι εκείνα τα χρόνια που τέτοιους “ηγούμενους” θα τους κρεμούσαν σε δημόσιο χώρο για παραδειγματισμό;» σημειώνει ένας χρήστης. «Στους κλέφτες είναι και όλο το παπαδαριό που κυκλοφορεί με Μερσεντές…»

«Ντροπή σε όλους σας που κατηγορείτε τον Εφραίμ, που του έστησε το νεοταξικό πολιτικό σύστημα παγίδα. Ντροπή σε όλους εσάς που είσαστε υπεύθυνοι με την ανοχή σας για την κατάντια του πνεύματος και τον εξευτελισμό της Ελλάδας» σημειώνει μία υπέρμαχος του ηγούμενου.

Οι διαχειριστές της σελίδας, πάντως, επιχείρησαν να προσπεράσουν τον κατακλυσμό αρνητικών αναρτήσεων με την εξής ανακοίνωση: «Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε από πνευματικά παιδιά του γέροντα Εφραίμ και σκοπό έχει μόνο τη συμπαράστασή του. Ολα τα σχόλια, τα οποία είναι τόσα πολλά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, είναι από ανθρώπους χωρίς ιερό και όσιο».


Μπαραζ ανακοινώσεων υπέρ του ηγουμένου από Ρωσία και Κύπρο

Αντιδράσεις σε Ελλάδα, Ρωσία και Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση για προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ, και μάλιστα παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις, Ογκορ Γιαμιτσούκ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η απόφαση είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» και δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία, συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για τη σύλληψη του ηγουμένου εξέδωσε και το Ιδρυμα Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτόκλητου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του Εφραίμ στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και προσωπικού φίλου του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, το ίδρυμα δημιούργησε και στο facebook σελίδα υποστήριξης του Εφραίμ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του μίλησε για πρεμούρα κάποιων να μπει στη φυλακή ο Εφραίμ και για «απόφαση που είναι έμφορτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων», ενώ απέστειλε στη μονή τον βουλευτή του Κυριάκο Βελόπουλο. Η αλλαγή της στάσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στο θέμα του ηγουμένου Εφραίμ προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Χθες για τον Γ. Καρατζαφέρη ο ηγούμενος Εφραίμ ήταν εταιρία δολοφόνων, τώρα είναι θύμα σκοπιμοτήτων. Ο φαρισαϊσμός σε όλο του το μεγαλείο».

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, που δήλωσε ότι «μένω κατάπληκτος για την απόφαση που πάρθηκε. Ιδιαίτερα για τη στιγμή που διάλεξαν να την πάρουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε με νόημα: «Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω».

Υπέρ του Εφραίμ τάχθηκαν και οι μητροπολίτες Κέρκυρας Νεκτάριος, Σιατίστης Αντώνιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Καταπέλτης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που τόνισε ότι οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια «όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ