Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Τεχνητοί ανθρώπινοι μύες σε μια δεκαετία

Χάρη σε μία νέα, εξαιρετικά απλή τεχνική, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν ανοίγουν τον δρόμο για την παρασκευή κανονικών μυών στο εργαστήριο, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Η τεχνική βασίζεται σε μία απρόσμενη ανακάλυψη: διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι τα πρωτογενή μυϊκά κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζονται από μόνα τους σε κανονικούς μυς, αρκεί να τους ασκηθεί πίεση!

Εξοπλισμένοι λοιπόν με μία ταινία velcro (όπως αυτή που χρησιμοποιούμε για να κουμπώσουμε τα αθλητικά παπούτσια!), οι ερευνητές άσκησαν έλξη προς τη μία κατεύθυνση σε καλλιεργημένα στο εργαστήριο μυϊκά κύτταρα και κύτταρα αιμοφόρων αγγείων, που προέρχονταν από βλαστοκύτταρα πειραματόζωων.

Συνήθως, οι επιστήμονες που φτιάχνουν μυϊκό ιστό στο εργαστήριο προσθέτουν διάφορους αυξητικούς παράγοντες, ώστε οι «αποικίες» τεχνητών κυττάρων που δημιουργούνται αρχικά να εξελιχθούν σε κανονικούς μυς. Το πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι πως δεν καταφέρνουν να φτιάξουν με τον ίδιο τρόπο και τα αιμοφόρα αγγεία των μυών, με αποτέλεσμα οι καλλιεργημένοι ιστοί να έχουν μέγιστο πάχος μέχρι 0,4 χιλιοστά, καθώς η απόσταση από το κοντινότερο αιμοφόρο αγγείο -στο οποίο θα εμφυτευτούν- δεν μπορεί να ξεπερνά τα 0,2 χιλιοστά. Ετσι, οι δυνατότητες που έχουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκού ιστού για μεταμόσχευση είναι περιορισμένες.

Αυτό έρχεται να αλλάξει η νέα μέθοδος. Μόλις τους ασκήθηκε πίεση, τα μυϊκά κύτταρα ευθυγραμμίστηκαν και εξελίχθηκαν από μόνα τους σε μυϊκό ιστό, χωρίς τη βοήθεια αυξητικών παραγόντων! Το σημαντικότερο όμως είναι πως το ίδιο έκαναν και τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σημαίνει πως με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν στο εξής να δημιουργήσουν στο εργαστήριο και αιμοφόρα αγγεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εργαστηριακή παρασκευή ενός κανονικού μυός. «Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, οι μυϊκοί ιστοί θα αποκαθιστούν την πλήρη λειτουργία των μυών» σχολιάζει η ερευνήτρια Ντέιζι βαν ντερ Σαφτ, κάτι που θα βρει εφαρμογή στη μυϊκή αποκατάσταση ασθενών σε περίπτωση ατυχήματος, αφαίρεσης όγκων ή αισθητικής επέμβασης.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ