Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Τέλη τριών ταχυτήτων για τα Ι.Χ.

Θα «χτυπήσουν» τα καθαρά τετράτροχα μετά το 2010. Σκέψεις για μειώσεις σε παλιά και μικρά μοντέλα.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, που αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet στις αρχές του επόμενου μήνα. Αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει είναι μια αύξηση των τελών για νέα Ι.Χ. (μετά το 2010) με υψηλότερες εκπομπές ρύπων και μια λελογισμένη μείωση για παλαιότερα Ι.Χ. (πριν από το 2010) με μικρομεσαία κυβικά εκατοστά.
Η αφετηρία του προβληματισμού είναι ότι, για παράδειγμα, ένα νέο 3λιτρο τζιπ με εκπομπές ρύπων 189 γρ./χλμ. έχει τέλη 482 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο παλαιότερο μοντέλο 880 ευρώ. Οσον αφορά τα παλαιότερα Ι.Χ., από 1.072 ως 1.739 κ.ε., τα τέλη τους κυμαίνονται από 135 ως 265 ευρώ, ποσά που θεωρούνται κατά περίπτωση υπερβολικά.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει δύο διαφορετικά συστήματα χρέωσης των τελών κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα έως και την 31η Οκτωβρίου 2010 το κριτήριο είναι τα κυβικά εκατοστά και το κόστος είναι από 22 ευρώ έως 1.320 ευρώ, ενώ γι’ αυτά που ταξινομήθηκαν μία μέρα μετά, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Οι αποσπασματικές κινήσεις στο πολύπλοκο θέμα των τελών κυκλοφορίας κρύβουν πάντως παγίδες, όπως το να ανοίξει «τρύπα» στον προϋπολογισμό ή να υπάρξει γκρίνια για «πριμοδότηση» των εμπόρων μεταχειρισμένων Ι.Χ., οι οποίοι έχουν απούλητα χιλιάδες οχήματα. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να πέσει και στη δίνη των καταγγελιών για εισπρακτικό αιφνιδιασμό όσων αγόρασαν αυτοκίνητα την περίοδο της κρίσης.

Τα ειδοποιητήρια
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κι αφού ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά, με την έλλειψη χρόνου πάντως να μην αφήνει πολλά περιθώρια συζητήσεων, καθώς τα ειδοποιητήρια για το 2016 θα πρέπει να έχουν εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη χρονιά αναμένονται ριζικές αλλαγές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ