Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Τέλος πολιτική επιστράτευση, «κουκουλονόμος» και φυλακές τύπου Γ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται με το νομοσχέδιο του Νίκου Παρασκευόπουλου για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα . Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε εν μέρει δεκτές τις δύο τροπολογίες που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA.

Οι ποινές του κουκουλονόμου θα ισχύουν μόνο για τις ληστείες 

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που ανακοίνωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, γίνεται εν μέρει δεκτή η τροπολογία των βουλευτών και διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.

Αιτιολογώντας την απόφαση του να υπάρξει η εξαίρεση στις ληστείες και να μην καταργηθεί πλήρως ο νόμος που προέβλεπε ως επιβαρυντικό ποινικό αδίκημα τη χρήση κουκούλας για όλα τα αδικήματα, όπως πρότειναν στην τροπολογία οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να έχει και προληπτική δυναμική.

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος επί της δεύτερης τροπολογίας για την κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης γενετικού υλικού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, η γνώμη του είναι ότι «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Αποφυλάκιση τρομοκρατών με αναπηρία 

Σύντομη παρέμβαση θέλησε να κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση για την επίμαχη διάταξη που αφορά ισοβίτες με αναπηρία.

«Η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία» επανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος και επισήμανε: «Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε με μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι εκφράζει τον βαθύ σεβασμό του προς τα θύματα της τρομοκρατίας σημειώνοντας: «’Όλα τα θύματα από βίαιες πράξεις είναι άξια σεβασμού».

Καταργείται η πολιτική επιστράτευση 

Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης προβλέπει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το Δημόσιο που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση, εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπεται και η άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, διαδικασία που είχε παγώσει λόγω μνημονίου.

Στο νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα γίνονται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όχι όμως για την αντιμετώπιση απεργίας.
Πηγή: real.gr

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ