Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Τέλος στην αντιδικία Δήμου Τήνου και Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας

Με το σκεπτικό ότι ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου και η περιουσία του παραμένουν υπό κρατική εποπτεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τέλος στη διαμάχη του Δήμου Τήνου με το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.).

Έτσι όμως, ο Δήμος Τήνου δεν αποκλείεται να έχασε τον έλεγχο του 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων του Ιδρύματος (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) που διατίθετο σε αυτον, σύμφωνα με τον κανονισμό της Εκκλησίας.

Η δικαστική διένεξη ξεκίνησε με τη προσφυγή του Δήμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώς του Ιδρύματος και την ανάδειξη αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του. Το δημοτικού συμβούλιο ζητούσε ανάμεςα σε άλλα, να ακυρωθούν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 για την ανάδειξη των εννέα αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος.

Όμως, με την υπ’ αριθμ. 3631/2015 απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή με το σκεπτικό ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. εξακολουθεί να είναι υπό την εποπτεία του κράτους -σύμφωνα με τον νόμο 349/1976- παρά την έκδοση των νόμων 4335 και 4301/2014 (νόμοι «Λοβέρδου»).

Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 349/1976) δεν προβλέπει την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Τήνου στην διοίκηση τους Π.Ι.Ι.Ε.Τ., αλλά μόνο τη συμμετοχή τους στο εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη των αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του εν λόγω Ιδρύματος.

πηγή: news247.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ