Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τερατώδη ψέματα στο διάγγελμα του Γιώργου

Η εικονική πραγματικότητα στην οποία ζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν αποτυπωμένη ως φόντο σε ένα ακόμη διάγγελμά του, στο οποίο έσωζε (για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια) την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μαξίμου και με καθυστέρηση μιάμισης ώρας (είχε ανακοινωθεί για τις 8 μ.μ. και βγήκε στον… αέρα κατά τις 9.30 μ.μ.) ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας τερατώδη ψέματα και αποκρύπτοντας τα γκρίζα σημεία, επιχείρησε να πείσει ότι είναι ακόμη πρωθυπουργός που «αποφασίζει», όταν ήδη ο πραγματικός πρωθυπουργός Χορστ Ράιχενμπαχ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραλαβής από τους υπουργούς της κυβέρνησης, με τους οποίους συναντήθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου μόνο… σαμπάνιες δεν άνοιγε για τη μεγάλη «επιτυχία» του στις Βρυξέλλες, αγνοώντας προφανώς ότι οι Ελληνες γνωρίζουν πλέον ότι στη Σύνοδο Κορυφής είχε απλή… συμμετοχή και παρέλαβε στην ουσία τη συμφωνία που κατήρτισε η φράου Μέρκελ και οι εταίροι της.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να πείσει ότι δεν θα πάει σε εκλογές, όταν την ίδια ώρα έβαζε το πολιτικό διακύβευμά τους, που είναι η διαγραφή μέρους του χρέους, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει τι σημαίνει στην πράξη αυτό για τους Ελληνες. Την ώρα που ζούμε την ελληνική τραγωδία, ο κ. Παπανδρέου αφαίρεσε και την καθαρτήρια μόνη λύση που είχαν εφεύρει οι ποιητές, τον από μηχανής θεό, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούμε σε αυτόν αλλά μόνο στις δυνάμεις μας.

Παράλληλα μίλησε για χρόνο που κέρδισε η χώρα, υπονοώντας τον χρόνο που κέρδισε -πιστεύει- η κυβέρνησή του για να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική.

«Η συμφωνία που μόλις πετύχαμε ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα μας» ισχυρίστηκε, ως να επρόκειτο για αποφάσεις που χρήζουν πανηγυρισμών.

Η διαγραφή μέρους του χρέους δε έγινε αίφνης επιτυχία, διά στόματος του ίδιου ανθρώπου που μέχρι πριν λίγο καιρό τη χαρακτήριζε καταστροφική για τον τόπο, και αυτό γιατί «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του ελληνικού λαού». Για άλλη μια φορά βάφτισε με θράσος την κηδεμονία της χώρας «τεχνογνωσία» και «συμβουλές ειδικών στη χώρα μας», που μόνο καλό προσφέρουν, σημειώνοντας ότι τάχα εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε και «εμείς έχουμε την ευθύνη του».


Ομολογία από τον υπερφίαλο Βενιζέλο: Εχουμε μπροστά δύο διαβολικούς μήνες

Καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα είχε χθες η σχετικά σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το περιεχόμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να καθησυχάσει τους υπουργούς του αναφορικά με το θέμα της εποπτείας. «Δεν θα είναι ελεγκτές. Εμείς θα έχουμε την κύρια ευθύνη» ισχυρίστηκε ψευδόμενος και πραγματοποιώντας επίθεση στη Ν.Δ. «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι» είπε βαφτίζοντας -όπως τον συνέφερε- την εποπτεία «τεχνική βοήθεια». Φέρεται πάντως, αναφερόμενος στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, να παραδέχτηκε ότι ετέθη κατά τις διαπραγματεύσεις. Για το θέμα των εκλογών υποστήριξε ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά με τη φράση του ότι «το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές συζητήσεις, τώρα έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε… δεν είναι ώρα για πολιτικές συζητήσεις» δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν το κλείνει εντελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς του ειδικά το ερχόμενο δίμηνο, οπότε και θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση της συμφωνίας, να μη δοθούν δικαιώματα στο εξωτερικό. Υπουργός φέρεται να ρώτησε τι ακολουθεί τους δύο «κολασμένους» μήνες του Ευ. Βενιζέλου, για να πάρει την απάντηση του αντιπροέδρου ότι «δεδομένου ότι ο διάβολος εισχωρεί παντού και, αν πιστέψουμε τη Ν.Δ. στις λεπτομέρειες, έχουμε μπροστά μας δύο διαβολικούς μήνες».

Για «θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» μίλησε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, προβλέποντας πάντως για το ερχόμενο διάστημα «πόλεμο συμφερόντων» από τράπεζες και ΜΜΕ και σημειώνοντας ότι κάποια από τα τελευταία αναπτύσσουν «αυτοκαταστροφικό σύνδρομο», που προωθεί τη διανοητική και συναισθηματική καθήλωση των πολιτών. «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει». Αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της αντιπολίτευσης και δη από την Αριστερά.

Στην ερώτηση δε του Γιώργου Παπανδρέου αν έχει κανείς να πει κάτι επί της συμφωνίας δεν μίλησε κανείς δίνοντας τα «συγχαρητήριά» τους στον πρωθυπουργό και ευχόμενοι όλοι «καλή δουλειά» για τη συνέχεια. Κατέστησαν έτσι και επισήμως εαυτούς συνενόχους για ό,τι θα επακολουθήσει…


Η Ευρώπη παραδίδεται «δεμένη χειροπόδαρα» στις αναδυόμενες χώρες

Την ανακήρυξε ηγέτη της Ευρώπης. Ανέφερε μάλιστα ότι κέρδισε την κορυφή από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε αυτή την άτυπη μάχη για την κατάκτηση της αρχηγικής θέσης. Ο λόγος για το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που σε χθεσινό άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της κρίσης και την επιβολή της πολιτικής της. «Μεταμορφώθηκε από ηγέτιδα που απλώς αντιδρά στα γεγονότα σε μια ηγέτιδα που σχεδιάζει τα βήματα και θα ελέγξει τα γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό. Εγκωμιαστικά ήταν και τα σχόλια των στελεχών του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, τα οποία μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο, για τις ηγετικές της ικανότητες και την επιτυχία της να περάσει τη γερμανική άποψη για την επίλυση της κρίσης. Ενώ όμως στη Γερμανία πανηγύριζαν την επιβολή της γραμμής τους, στον υπόλοιπο κόσμο δεν εξέλιπε η κριτική για την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα αυτής της γραμμής. Τα πρώτα καυστικά σχόλια προήλθαν από τον Γάλλο ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίο επέκρινε τη συμφωνία των Βρυξελλών και κατήγγειλε «την κινεζική παρεκτροπή» τονίζοντας ότι η Ευρώπη παραδίδεται «δεμένη χειροπόδαρα» στις αναδυόμενες χώρες. «Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα. Βρήκαν επιδέσμους» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής. «Τη στιγμή που εδώ και μήνες συζητείται η έκδοση ευρωομολόγων που θα επέτρεπαν στην Ευρώπη τον επιμερισμό του χρέους και τη δυνατότητα επενδύσεων επέλεξαν να παραδοθούν στις αναδυόμενες χώρες. Νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα σας δώσουν χρήματα επειδή σας συμπαθούν; Πρόκειται για μια πολιτικά επικίνδυνη, κακή λύση» είπε ο κόκκινος Ντάνι. Αρνητικά σχόλια και επικρίσεις δημοσιεύτηκαν, όμως, σε πολλές εφημερίδες του πλανήτη. Ο Λάρι Ελιοτ σημείωσε, για παράδειγμα, στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αρχίσουν και πάλι να κινούνται οι οικονομίες της ευρωζώνης, επειδή η κρίση χρέους της Ευρώπης είναι στην πραγματικότητα κρίση ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο Γάλλος οικονομολόγος και καθηγητής Αλεξάντερ Ντελέγκ σημείωσε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τα μέσα για να κάνει αυτά που εξαγγέλλει. Ενώ, τέλος, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Independent Ireland» επεσήμανε ότι καθώς θα σχεδιάζονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα αποκαλύπτονται οι κίνδυνοι, οι συνέπειες και οι περιπλοκότητά του.


Τα ήξεις αφήξεις για τις τράπεζες

Πριν από 10 ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες που θα πάρουν βοήθεια θα κρατικοποιηθούν με έκδοση κοινών μετοχών. Το ίδιο ακριβώς ανέφερε χθες το πρωί και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Χθες το απόγευμα, όμως, ο Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και της μη κρατικοποίησης των τραπεζών.

Αυτά τα ήξεις αφήξεις του υπουργού Οικονομικών επηρεάζουν και τις τιμές των μετοχών στο Χ.Α. Το ξέρει αυτό ο αντιπρόεδρος, που μιλάει σαν να είναι γνώστης των πάντων, ή διέλαθε της προσοχής του;

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ