Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τέσσερα SOS για το «κούρεμα»

Στις 23 Ιουνίου του 2011 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από την «καυτή» Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωνε μεταξύ άλλων: «Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Παρέμεινα στην άποψή μου ως το τέλος. Κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του».

Τέσσερις μήνες ύστερα από εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου η πλειονότητα των ηγετών της Κεντροδεξιάς είχε ασκήσει πιέσεις για «να συμφωνήσει στο λάθος» ο κ. Σαμαράς, ξέρουν πλέον ότι ο ηγέτης της ελληνικής Κεντροδεξιάς είχε από τότε δίκιο. Γι’ αυτό και το κλίμα των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν διαφορετικό. Ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με τον Ούγγρο (Ορμπάν), τον Πορτογάλο (Κοέλιο), τον Ιταλό (Μπερλουσκόνι), τον Φινλανδό( Κατάινεν) και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μπαρνιέ, τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι προσανατολισμένη στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης επισήμανε την «αναγκαιότητα βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους σημαντικούς κινδύνους που συνεπάγονται από ένα μεγαλύτερο “κούρεμά του”».

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναλογιζόμενος κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες την Κυριακή τι έχει συμβεί όλους αυτούς τους μήνες, αισθανόταν «την πίκρα της δικαίωσης». Αυτό δεν τον έκανε να νιώθει καλύτερα, γνωρίζοντας τους «μεγάλους κινδύνους που εμπεριέχει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας η αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τέσσερις κινδύνους:

1. Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

2. Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να μην πυροδοτηθούν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

3. Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για όσο διάστημα θα μείνει εκτός αγορών.

4. Κινδύνους για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην ελληνική κοινωνία, που έχει φτάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.

Τέλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του τόνισε ότι η έκθεση της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία ήταν καταπέλτης για την κυβέρνηση και απέδειξε ότι τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» απέτυχαν, καθώς πάτος στο βαρέλι του χρέους δεν υφίσταται και οι «μαύρες τρύπες» μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Νίκος Ελευθερόγλου


Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης η Κ.Ο. της ΝΔ

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γίνει πιθανότατα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, από την Τρίτη που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο λόγος που μετατέθηκε η ημέρα σύγκλησης είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να απευθυνθεί στους βουλευτές του κόμματός του, όταν η εικόνα των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα είναι ολοκληρωμένη.

Κάτι τέτοιο θα γίνει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα μια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά προτού υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει σε όλα, θα επιχειρήσει να παραμείνει γαντζωμένος όσο μπορεί περισσότερο στην καρέκλα του, χρησιμοποιώντας ως υποστηρικτικό του μηχανισμό «λαγούς» και πρόθυμους συμμάχους οι οποίοι έχουν αναλάβει τη… βρόμικη δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό έχει εντατικοποιηθεί το σχέδιο της στενής ομάδας του κ. Παπανδρέου, η οποία συνεχίζει να αφήνει να διαρρέουν τα σχέδια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συγκυβέρνησης, αλλά το πιο ύπουλο από όλα πολιτικά είναι ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Αυτό το «βρόμικο» σχέδιο είναι που σκοπεύει να αποδομήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., επαναφέροντας τη θέση του ότι για τη σωτηρία του τόπου είναι οι καθαρές λύσεις-εκλογές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ