Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τετ α τετ αγωνίας του Παπανδρέου σε πολλές συνέχειες

Τον πρωθυπουργό συνεχίζει να παριστάνει ο Γιώργος Παπανδρέου φορτώνοντας το πρόγραμμά του έτσι ώστε να δείχνει ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις και ότι δήθεν κυβερνά.

Μετά τις αλλεπάλληλες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, πολύ λίγο για να τους ακούσει και περισσότερο για «να τους δώσει γραμμή» προκειμένου να τσεκάρει κατά πόσον μπορεί να τους εμπιστεύεται όταν φεύγουν από το γραφείο του και τις κυβερνητικές συσκέψεις, σήμερα συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο. Επίσης συνεχίζει τις επαφές του καλώντας σήμερα στο γραφείο του τον Θ. Πάγκαλο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στις συναντήσεις που είχε χθες με τους Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Καστανίδη και Γ. Ραγκούση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ότι θέτει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών ή συγκυβέρνησης. «Επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδεχόμενα πρόωρων εκλογών ή συγκυβέρνησης» απαντούσαν μονότονα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τους υπουργούς τις προτεραιότητες των υπουργείων τους και τους ενημέρωσε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις οποίες στην πραγματικότητα και ο ίδιος πηγαίνει αύριο για να μάθει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι.

«Κλοτσήσαμε και οι δύο τις εκλογές» είπε εξερχόμενος της Βουλής ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος πρόσφατα πάντως είχε προβλέψει «πολιτικές εξελίξεις», διαβεβαιώνοντας τώρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, αλλά και ότι δεν θα γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Παραδεχόμενος ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις πιθανές συνέπειες του «κουρέματος» πάντως, αρνήθηκε ότι αναφέρθηκαν σε δημοσιονομικά μεγέθη. Αργότερα δε δήλωνε άγνοια για τυχόν αίτημα της τρόικας να παρέμβει στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει θέμα επιπλέον περικοπών στον χώρο της Υγείας. Την ίδια ώρα βέβαια καθαρογράφονταν οι τροπολογίες με τις οποίες θα ισχύουν όσα δήθεν αγνοεί ο υπουργός Υγείας.

Στο ίδιο κλίμα διέψευδε ότι συζητιέται οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμβουλίου αρχηγών η υπέρμαχος της «εθνικής συνεννόησης» και της ψήφισης με 180 ψήφους της νέας συμφωνίας Αννα Διαμαντοπούλου, εκτιμώντας και εκείνη ότι δεν πάμε σε εκλογές. Κατά των εκλογών τάχθηκε και ο Γ. Ραγκούσης, ενώ τη συζήτηση για το δημοψήφισμα φέρεται ότι επανέφερε ως αρμόδιος υπουργός ο Χ. Καστανίδης. Εντελώς διαφορετική άποψη από τον Α. Λοβέρδο είχε πάντως ο υπέρμαχος των εκλογών Κ. Σκανδαλίδης, που φέρεται να ζήτησε «την αναθεώρηση της πολιτικής μας».

Στις κενές ουσιαστικού περιεχομένου συναντήσεις διαπιστώθηκε κατά τα λοιπά και η ανάγκη «επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου» στους τομείς Υγείας, Παιδείας και ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, με το θέμα των ταξί να έρχεται μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Δικαστές: Δεν θα μας λυγίζουν οι επιθέσεις και οι περικοπές!

Για επιχειρούμενη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το φρόνημα των δικαστών δεν κάμπτεται από επιθέσεις προετοιμασίας για οικονομικές περικοπές».

Παράλληλα ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι «πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών τους (περίπου 40%), αν και έχουν μισθολόγιο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα, το οποίο είναι ειδικό, το μεν λόγω της φύσεως του λειτουργήματός τους, το δε διότι εργάζονται πέραν του συνήθους ωραρίου, καθώς και γιορτές και αργίες».

Ολα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα για τη Δικαιοσύνη θα συζητηθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών. Συγκεκριμένα τους δικαστές και εισαγγελείς θα απασχολήσει η συνεχής υποβάθμισή τους, η ένταξή τους στο ΙΚΑ και η οικονομική μεταχείρισή τους από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς μάλιστα φημολογείται και νέα μείωση των αποδοχών τους.

Στο μεταξύ σε ωμή παραδοχή ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει… διακοσμητικό ρόλο και ότι τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις έχει η τρόικα προχώρησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί τόνισαν ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στην ένταξη των ενστόλων στο Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημόσιων Υπαλλήλων, καταγγέλλοντας ως αιφνιδιαστική αυτή την εξέλιξη, ενώ παράλληλα ζήτησαν επίσημη κυβερνητική ενημέρωση. Λίγες στιγμές αργότερα, ωστόσο, άκουσαν έκπληκτοι τον ίδιο τον κ. Παπουτσή να τους λέει ότι αν και πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τις έως τώρα αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, είναι η εξαίρεση των ενστόλων από το Ενιαίο Μισθολόγιο, οι αποφάσεις πλέον δεν είναι προϊόν μόνο των προθέσεων και επιλογών της κυβέρνησης αλλά υπόκεινται στην αίρεση των επιταγών της τρόικας!

Οι εμβρόντητοι ένστολοι ζήτησαν να εκδοθεί επίσημη σχετική ανακοίνωση και προανήγγειλαν εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους.

Βάσω Παλαιού

Νίκος Δεμισιώτης


Στη Βουλή η δικογραφία για τα χημικά στο Σύνταγμα

Διαβιβάστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή δικογραφία κατά των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, έπειτα από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον τους 11 πολίτες για τα επεισόδια του περασμένου Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος.

Στο κείμενό τους οι ενάγοντες, οι οποίοι έχουν μηνύσει τόσο αστυνομικούς όσο και εισαγγελικούς λειτουργούς, αναφέρονται σε πράξεις και παραλείψεις των δύο υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι ενάγοντες κάνουν λόγο επίσης για απρόκλητη δολοφονική βία εκ μέρους της Αστυνομίας, αλλά και για τη ρίψη χημικών, εκρηκτικών και λοιπών όπλων κατά τα επεισόδια του Ιουνίου στο Σύνταγμα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ