Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τετ α τετ με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες

Εκπρόσωποι της παλαιάς ελληνικής επιχειρηματικότητας ήταν οι περισσότεροι από όσους επελέγησαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Στελέχη της αγοράς επισήμαναν το γεγονός ότι μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν (και δεν εργάζονταν σε θυγατρικές γερμανικών εταιριών) δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας ή γενικότερα επιχείρησης με διεθνείς περγαμηνές. Αντίθετα, προτιμήθηκαν άνθρωποι που συμβολίζουν την Ελλάδα που χρεοκόπησε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να ενταχθούν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η κρίση.

Οι επιλογές ήταν μάλλον περισσότερο «θεσμικές» παρά ουσιαστικές: για παράδειγμα, επελέγησαν οι κ. Γ. Ζανιάς (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών) και Νίκος Νανόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) επειδή εκπροσωπούν τα δύο μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχ. Μαΐλλης, που εμφανίστηκε να λέει στην Α. Μέρκελ ότι «θέλουμε ρευστότητα για να επενδύσουμε», έχει πέσει εδώ και χρόνια στα νύχια των τραπεζών. Ο όμιλος που δημιούργησε στον χώρο των υλικών συσκευασίας, με σημαντικές εξαγωγές και μονάδες στο εξωτερικό, έπεσε θύμα του διεθνούς ανταγωνισμού. Παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων, εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος. Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός, καθώς η κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιδείνωσε τα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης. Η ΔΕΗ προσπαθεί να βρει κεφάλαια για τις επενδύσεις της και πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου ήταν κοντά στη Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης (KfW) για χρηματοδότηση. Εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε, οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν. Ο Δημ. Δασκαλόπουλος προσεκλήθη ως πρόεδρος του ΣΕΒ και ως ένας από τους ανθρώπους που για πολλούς μήνες στήριζε τις επιλογές της τρόικας. Εσχάτως εμφανίζεται να έχει αλλάξει στρατόπεδο και να δηλώνει ότι η λιτότητα χωρίς μέτρα ανάπτυξης δεν οδηγεί πουθενά.

Αρκετοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμμετείχαν στη συνάντηση οι κ. Δημ. Κοπελούζος (έχει περισσότερο στενές σχέσεις με τους Ρώσους παρά με τους Γερμανούς) και Στ. Ζαββός της Zeus Capital Partners. Ο κ. Κοπελούζος είναι βέβαια συνέταιρος των Γερμανών της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθ. Βενιζέλος» και τους είχε ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό, ενώ έχει γενικότερο ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια. Ο κ. Ζαββός είναι περισσότερο γνωστός για τους προσκεκλημένους που φέρνει στην Αθήνα (όπως ο μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος), παρά για τις επιδόσεις της Zeus Capital Partners. Η τελευταία είναι τόσο περήφανη για τις επενδύσεις της, που δεν αναφέρει καμία στην ιστοσελίδα της… Εχει όμως «βαρύ» διοικητικό συμβούλιο με τον Ευθ. Βιδάλη (διαπραγματευτή της κυβέρνησης για τους οδικούς άξονες, που επίσης ενδιαφέρουν τους Γερμανούς) και εφοπλιστές όπως οι κ. Ν. Τσάκος και Π. Παππάς.

Στη συνάντηση ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief στην Ελλάδα Joahim Kochling, που αγωνιά για το τι θα γίνει με τους βαλτωμένους οδικούς άξονες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησεων Ελλάδας Κ. Φρουζής, ο οποίος αγωνιά για τα χρήματα που τους οφείλει το ελληνικό δημόσιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ, ο επικεφαλής της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής και ο Byron Vargas Herzberg, διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρίας ηλεκτρικών ειδών Bosch – Siemens – Haushaltsgerate στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ