Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

«Θα χρεοκοπήσουμε τώρα με τη θέλησή μας ή σε τρεις μήνες και θα μας σύρουν στα δικαστήρια»

Οι απώλειες, αλλά και ο πανικός στο ΠΑΣΟΚ φαίνονταν από το Σάββατο, στη μαραθώνια συνεδρίαση της «πράσινης» Κ.Ο. και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Άλλοι δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν, ανακαλύπτοντας ξαφνικά τον «σοσιαλιστικό» τους εαυτό, άλλοι το άφηναν ανοιχτό, συνεχίζοντας τις «ζυμώσεις» αργότερα στους διαδρόμους, άλλοι παραιτούνταν, ελπίζοντας σε άφεση αμαρτιών και άλλοι, αμετανόητοι, υπερθεμάτιζαν στην ανάγκη να «σώσουν» ξανά τη χώρα με την ψήφο τους.

Την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης προανήγγειλε η Λούκα Κατσέλη προειδοποιώντας ότι με αυτά τα υφεσιακά μέτρα έρχεται ασύντακτη χρεοκοπία σε έξι μήνες και ζητώντας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με την ίδια αίσθηση έφυγαν όσοι άκουσαν τη Βάσω Παπανδρέου να μιλά για «λάθος πολιτική» που εφόσον συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος, και τον Χάρη Καστανίδη. Ο πρώην υπουργός, που δήλωσε σύμφωνος με την πειθαρχία, αφού τότε παίρνονται οι «βαριές αποφάσεις», όπως είπε, έκανε λόγο για παράδοση εθνικής κυριαρχίας, επιτιθέμενος πάντως στον Γ. Παπανδρέου και τους «υποψήφιους» διαδόχους του. «Αν σας δήλωνα ότι καταστρέψατε τη χώρα και δεν πρέπει να είστε ξανά υποψήφιος ούτε σε αποικία ή αν σας έλεγα να φύγετε για να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα με διαγράφατε» είπε, θυμίζοντας ότι είχε παρέμβει στο παρελθόν για να μη διαγραφούν οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος και προειδοποιώντας τον κ. Παπανδρέου ότι χθες στην ψηφοφορία θα ήταν μόνος με τον λαό, τον Θεό και τη συνείδησή του.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού είπε ότι διάβασε τη νέα δανειακή σύμβαση, έθεσε θέματα νομιμότητας, ύφεσης και «βαλκανοποίησης» της χώρας. «Ή θα χρεοκοπήσουμε σήμερα με τη θέλησή μας ή σε τρεις μήνες και θα μας σέρνουν στα δικαστήρια» είπε η Ελενα Παναρίτη, ενώ ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και θα πράξει κατά συνείδηση είπε ο Δ. Κουσελάς. Προβληματισμένος έδειχνε ο Γ. Κουτσούκος, που είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Εργασίας, ενώ αναποφάσιστος δήλωνε ο Εμ. Στρατάκης.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο εξέφρασαν ο Χρ. Μαγκούφης (τουλάχιστον εφόσον δεν άλλαζε), «προτιμώντας μόνο τη χρεοκοπία από τη σκλαβιά και τη χρεοκοπία μαζί», και ο Π. Δημητρουλόπουλος, που εμφανίστηκε μετανιωμένος που ψήφισε το πρώτο, δηλώνοντας ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να τον διαγράψει έπειτα από 38 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Ο Οδ. Βουδούρης υποστήριξε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση «είναι σαν να βάζουμε το δάχτυλο στην κρεατομηχανή. Θα βγει κιμάς η ελληνική κοινωνία». Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν είχαν από πριν εκφράσει ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Τσ. Μάντατζη. Ο Δ. Καρύδης εμφανιζόταν «αμφιταλαντευόμενος», ενώ στις ενστάσεις τους επί των εργασιακών εστίασαν ο Χρ. Πρωτόπαπας (που χθες, κάνοντας κωλοτούμπα, είπε από νωρίς ότι θα το ψηφίσει), ο Αν. Μακρυπίδης και η Χρύσα Αράπογλου (που έπειτα από έντονο διάλογο με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι που θα δομήσει τη νέα γενιά των 200-300 ευρώ). Επιφυλάξεις είχαν ακόμα εκφράσει οι Θ. Παραστρατίδης, Μαρία Κυριακοπούλου, Σ. Εμινίδης, Β. Γιουματζίδης, Γ. Αμοιρίδης, Στ. Κουτμερίδης, Π. Αντωνακόπουλος, Χρ. Κατσούρας κ.ά.

Στον αντίποδα, τη στάση των «πρωταγωνιστών» που έχουν γίνει «αρνητές» στηλίτευσε ο Π. Ευθυμίου, υπέρ της πειθαρχίας εν είδει στρατού τάχθηκε ο Τ. Χυτήρης, ενώ να βρεθούν και εκτός ψηφοδελτίων όσοι δεν ψηφίσουν ζήτησε η Αικ. Περλεπέ. Για κίνδυνο κοινωνικής εξέγερσης μίλησε ο Δ. Κρεμαστινός, εθνικού διχασμού ο Χρ. Κατσούρας και εμφυλίου ο Π. Ρήγας. Επίθεση στους υπουργούς που δεν έφτιαξαν αναπτυξιακό σχέδιο και τώρα ασκούν κριτική έκανε ο Μ. Ανδρουλάκης, ενώ ο Γ. Κασσάρας είπε ότι θα ξενυχτήσει για να μελετήσει το Μνημόνιο προτού αποφασίσει. Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν ο Φ. Πετσάλνικος, για ακόμα μία «ύστατη φορά», η Σούλα Μερεντίτη και πολλοί από τους 55 ακόμα βουλευτές που πήραν τον λόγο στην Κ.Ο.


Πόντιοι Πιλάτοι Στασινός, Ζούνη και Δαρβαρίγος δραπέτευσαν παραιτούμενοι!

Αντί να αναλάβουν, έστω και την τελευταία ώρα, τις ευθύνες τους, το έπαιξαν Πόντιοι Πιλάτοι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Π. Στασινό από την Αρτα, την Πέμυ Ζούνη από την Α΄ Αθηνών και τον Δ. Βαρβαρίγο από τη Ζάκυνθο. Θέλησαν να τα έχουν καλά και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μην τολμώντας να πάρουν καθαρή θέση για τη δανειακή σύμβαση. Δραπέτευσαν πιστεύοντας ότι θα διασωθούν, μια και έχουν πει «ναι» σε όλα όσα αποφάσιζε ο κ. Παπανδρέου και οδηγούσαν στην καταστροφή της Ελλάδας.

Το χειρότερο είναι ότι οι αντικαταστάτες τους, με εξαίρεση την Αννα Βαγενά, ήταν υπέρμαχοι του «ναι». Η γνωστή ηθοποιός, που ορκίστηκε βουλευτής Α΄Αθηνών, ήταν τόσο αντιπαπανδρεϊκή όσο και αντιμνημονιακή, ενώ ο Χρήστος Γκόγκας από την Αρτα και η Μαρία Κλαυδιανού από τη Ζάκυνθο υιοθέτησαν χωρίς δεύτερη σκέψη το επώδυνο πακέτο μέτρων. Μάλιστα, η Μαρία Κλαυδιανού, που είναι πολύ στενή συνεργάτιδα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως ειδική συνεργάτιδα στο Πολιτικό Γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ξεπέρασε στην πρόκληση και τον πολιτικό μέντορά της, καθώς με δηλώσεις της σε τοπικά μέσα της Ζακύνθου χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» όσους αντιδρούν στη νέα δανειακή σύμβαση.

«Είναι ώρα ευθύνης και υπευθυνότητας. Δεν είναι ώρα για τζάμπα μάγκες και για υπεκφυγές» ανέφερε χαρακτηριστικά, φροντίζοντας ταυτόχρονα να «αθωώσει» προληπτικά τον Ευ. Βενιζέλο από την αποτυχία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου. «Είναι μακροχρόνια η σχέση μου με τον Ευ. Βενιζέλο. Μια βαθιά πολιτική σχέση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Θέλω να πω και να καταθέσω ότι εκτιμώ την προσπάθεια αυτού του ανθρώπου. Ανέλαβε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και έβαλε πλάτη προκειμένου να σωθεί ό,τι περισσότερο γίνεται» υποστήριξε με παρεξηγήσιμη ζέση η αντικαταστάτρια του Δημήτρη Βαρβαρίγου στη Βουλή.

Η Αννα Βαγενά, που διαδέχτηκε στην Α΄ Αθηνών την επίσης ηθοποιό Πέμυ Ζούνη, γνωστοποίησε την πρόθεση της να μη στηρίξει το Μνημόνιο αμέσως μετά την ορκωμοσία της, γεγονός που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς την πάτησαν όσοι ήλπιζαν ότι θα εξασφαλίσουν τη συναίνεσή της στην ψηφοφορία. Αλλωστε, η γνωστή ηθοποιός στο πρόσφατο παρελθόν με συνεντεύξεις της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο Μνημόνιο, μιλώντας για «ανίκανες» ηγεσίες και ανέντιμους πολιτικούς, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το χάλι.

Ο αντικαταστάτης του Παύλου Στασινού στην Αρτα Χρήστος Γκόγκας ανήκει και αυτός στο βενιζελικό μπλοκ και εξασφάλισε την έδρα επειδή ο πρώτος επιλαχών και νυν δήμαρχος Αρτας Γ. Παπαλέξης επέλεξε να μείνει στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, εμείς θα παλέψουμε από το μετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγωνιζόμενοι μαζί με τους συνδημότες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται καθημερινά μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, και σε αυτόν τον στόχο παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι» ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ