Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Θα κλείσουμε το ΙΚΑ επ’ αόριστον»!

Μέτωπο με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη δήλωσή του ότι σε ενάμιση χρόνο από τώρα δεν θα χρειάζεται ούτε το ένα τέταρτο από αυτούς, λόγω της λειτουργίας των προγραμμάτων ΕΡΓΑΝΗ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΛΙΟΣ και ΑΤΛΑΣ, που αποτελούν καταχωρίσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ απειλεί ανοιχτά με κλείσιμο του ιδρύματος «επ’ αόριστον», σε περίπτωση που «αγγίξουν οι απολύσεις το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία εν γένει». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αποκλείουν το ενδεχόμενο «να μη θιγούν συντάξεις, μισθοί», εάν συνεχιστούν «ο περαιτέρω στραγγαλισμός της αγοράς και οι απολύσεις».

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ κάνει λόγο για παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας και κατηγορεί τον κ. Βρούτση ότι ζει «σε μια άλλη χώρα, επηρεασμένος από μια εικονική πραγματικότητα». Γίνεται λόγος για αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα από την πολιτική των Μνημονίων, τα οποία για να αποφευχθούν τώρα απαιτούνται συνεννόηση και συνεργασία. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, που εστιάζονται κυρίως στην έλλειψη εσόδων, χωρίς «την πολύτιμη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο τους αριθμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΙΚΑ το διάστημα 2009-2012 μειώθηκαν περί κατά 4,5 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο αποχώρησαν από το ίδρυμα 5.015 υπάλληλοι, δυσκολεύοντας σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του.

Τα επίσημα στοιχεία, πάντως, επιβεβαιώνουν πλήρως τους εργαζομένους, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα είσπραξης εσόδων, αφού η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» αποδίδει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Οπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έως την 1/11 είχαν υποβληθεί μόλις 18.344 αιτήσεις για τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» με τις 44 δόσεις. Εως την ίδια ημερομηνία είχαν καταβληθεί 11.522.584 ευρώ ως εφάπαξ εξόφληση και άλλα 15.723.347 ευρώ μέσω της διαδικασίας των δόσεων. Συνολικά δηλαδή στο τετράμηνο που βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» δεν έχει αποφέρει πάνω από 27.245.931 ευρώ. Την ίδια στιγμή στην Πάγια Ρύθμιση των 12 δόσεων οι αιτήσεις είναι 9.446, δηλαδή σχεδόν οι μισές. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα είναι πολύ περιορισμένα. Πιο συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 951.408 ευρώ ως εφάπαξ εξόφληση και άλλα 19.664.117 ευρώ ως μέρος των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η Πάγια Ρύθμιση απέφερε στο ΙΚΑ μόλις 20.615.525 ευρώ. Αρα και οι δύο ρυθμίσεις μαζί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 47.861.456 ευρώ μέσα σε ένα τετράμηνο. Υπενθυμίζεται ότι για την επόμενη χρονιά το ΙΚΑ θεωρεί ότι μπορεί η ρύθμιση να αποφέρει πάνω από 150.000.000 ευρώ, στόχος που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ