Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Θα «κόβουν» την όρεξη με έξυπνες τροφές

Μπορεί μια τροφή να… κόψει την όρεξη; Ερευνητές στη Δανία πιστεύουν ότι σύντομα θα αναπτύξουν «έξυπνες» τροφές, οι οποίες θα ξεγελούν τον εγκέφαλο ώστε να αισθάνεται κορεσμό και να ελέγχει την όρεξη!

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, στόχος τους είναι η δημιουργία τροφών που θα περιέχουν μια ειδική ουσία, η οποία μιμείται το μήνυμα που στέλνει το έντερο στον εγκέφαλο, όταν είναι πλήρες. «Γνωρίζουμε ότι τα θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν με τα εντερικά κύτταρα, τα οποία μέσω των ορμονών στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το στομάχι είναι γεμάτο» είπε ο ενδοκρινολόγος Τζενς Χολστ από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών. Οπως εξηγεί, αν το σήμα αυτό στέλνεται νωρίτερα, ο εγκέφαλος θα «αισθάνεται» πληρότητα με λιγότερη ποσότητα φαγητού και έτσι θα αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Αυτό θα συμβεί όταν οι επιστήμονες αποκωδικοποιήσουν αυτό το σήμα, έχοντας κατανοήσει πώς ακριβώς τα εντερικά κύτταρα ενημερώνουν τον εγκέφαλο.

Ο Τζενς Χολστ ανακάλυψε την ύπαρξη ενός πεπτιδίου στο έντερο, το οποίο ονομάζεται GLP-1 και δρα σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνεργάτη του, Τζούλιαν Μέρσερ, από το πανεπιστήμιο Αμπερντιν, υπάρχουν πάρα πολλές ορμόνες που συνδέονται με την πληρότητα και συχνά βοηθούν στη διακοπή της όρεξης. «Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά για το ποια θρεπτικά στοιχεία συνδέονται με αυτήν περισσότερο και πώς επιδρούν σε διαφορετικά επίπεδα του εγκεφάλου» είπε ο Τζούλιαν Μέρσερ. Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι θα καταφέρει να αναπτύξει την κατάλληλη χημική ουσία, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία τροφών που θα… στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα να σταματήσει.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ωστόσο ότι, ακόμη και αν πετύχουν τον στόχο τους, οι «έξυπνες» τροφές δεν θα αγγίξουν τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώνε οι άνθρωποι, αφού συχνά η αίσθηση της πληρότητας δεν αποτρέπει κάποιον να σταματήσει το φαγητό.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ