Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Θα πληρώσουμε ακριβά την «πράσινη ανάπτυξη»

Δεκάδες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά καθυστερούν, καθώς είναι αδύνατη η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο με το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του οποίου επιδοτούνται οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Οι καθυστερήσεις στις νέες επενδύσεις βολεύουν στην ουσία το υπουργείο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα διογκωνόταν σε δυσθεώρητα ύψη το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος πληρώνει την επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ. Το έλλειμμα του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ενέργειας φτάνει σήμερα τα 200.000.000 ευρώ και θα εκτοξευόταν στο 1 δισ. ευρώ αν οι επενδύσεις δεν μπλόκαραν από την απουσία χρηματοδότησης.

Το υπουργείο έχει τις τελευταίες ημέρες ανοίξει διάλογο με τους φορείς της αγοράς για το τι πρέπει να γίνει με το τέλος ΑΠΕ. Η αύξησή του, με αντίστοιχη επιβάρυνση των νοικοκυριών μέσω των λογαριασμών, θεωρείται σίγουρη, αν και έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Κάποιοι φορείς από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ είναι φτηνές και συμφέρουσες. Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε. έως το 2050, που θα κυκλοφορήσει σύντομα αλλά την οποία «υπέκλεψαν» χθες οι «Financial Times» δεν τους βοηθά:

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με 20 χρόνια αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των αιολικών και των φωτοβολταϊκών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των τιμολογίων.

Από τα πέντε σενάρια που εξετάζονται στην έκθεση της Κομισιόν η μεγαλύτερη αύξηση τιμολογίων καταγράφεται σε αυτό που ονομάζεται «σενάριο με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ». Πάντως, και στα πέντε σενάρια έως το 2050 τα αιολικά πάρκα θεωρείται ότι θα είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποσκελίζοντας τους πυρηνικούς σταθμούς και τον λιγνίτη. Προβλέπεται ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει έως και το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. έως το 2050 από μόλις 5% σήμερα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ανησυχούν καθώς από το νέο έτος έρχονται αυξήσεις που μπορεί να φτάνουν το 20% (μεσοσταθμικά) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, και παράλληλα πρέπει να αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ (έως και 5,6 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες) για να κλείσει η «τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ. Για να περιοριστεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η ΡΑΕ προτείνει μεταξύ άλλων να καταβάλλεται στον ΔΕΣΜΗΕ τμήμα των εσόδων από το τέλος για την ΕΡΤ, να επιβληθεί φόρος στη μεταβίβαση αδειών ΑΠΕ κ.λπ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ