Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Θα σφυροκοπήσουν Στουρνάρα για τις καθυστερήσεις, μεταθέτοντας για Μάρτιο την εκταμίευση της δόσης!

Δύσκολες στιγμές θα περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο σημερινό Eurogroup από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι απέρριψαν τις προτάσεις του ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (του 2014), το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στα 3 δισ. ευρώ!

Οι τροϊκανοί που θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup θα απαριθμήσουν τις καθυστερήσεις, που έχουν καταγράψει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και τις εστίες δημοσιονομικού κινδύνου σε μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αλλά κατά την άποψή τους δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα, όπως ο νέος φόρος ακινήτων.

Από Μαξίμου

Ο Γ. Στουρνάρας θα μεταφέρει το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως επίσης να δεσμευτεί για το 2015 χωρίς να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος.

Πληροφορίες από την ηλεκτρονική επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αναφέρουν ότι οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 στα 1,5 δισ. ευρώ και στα 3 δισ. ευρώ για το 2015. Στο πλαίσιο της κάλυψης του κενού του 1,5 δισ. ευρώ η τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300.000.000 ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400.000.000 ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα. Στα φλέγοντα ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων και ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» των 800.000.000 ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία η σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τριμερούς πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου! Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εκταμιευτεί διπλή δόση, η οποία μπορεί να αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ (περί τα 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και περίπου 2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα μπορούσαν να περάσουν πάλι το κατώφλι της οδού Νίκης στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου να δώσει την πολιτική έγκριση για εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης (3,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, στα οποία θα προστεθούν εν συνεχεία άλλα 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Ωστόσο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για άλλη μία αναβολή, που θα μεταφέρει τις αποφάσεις για τις 10 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ