Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Θαύμα! 50.000 (!) προσλήψεις στους δήμους

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει μηχανογραφικά και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ η επιλογή των 50.000 ανέργων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Το «Πρόγραμμα 50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία», για το οποίο θα διατεθούν έως το τέλος του 2013 περίπου 170.000.000 ευρώ, θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για πρόσληψη θα έχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, νέοι (ηλικίας 18 έως 29 ετών), μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι, μεταξύ άλλων, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός ανήλικων τέκνων. Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:

-Για τους πρώτους 12 μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.

-Για τους επόμενους 12 μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.

-Για τους επόμενους 12 μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Τα κριτήρια επιλογής και η διαδικασία πρόσληψης θα εξειδικεύονται με τις σχετικές προσκλήσεις του ΟΑΕΔ, οι οποίες θα εκδίδονται ύστερα από έγκριση του ΑΣΕΠ. Οι άνεργοι θα μπορούν να επιλέξουν αν θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (40.000 θέσεις εργασίας για πεντάμηνη απασχόληση), της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για επτά μήνες), της Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.

Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει την καταβολή των αμοιβών και συγκεκριμένα 19,6 ευρώ ημερησίως (όχι περισσότερα από 490 ευρώ τον μήνα καθαρά) για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως (όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα) για τους ανέργους κάτω των 25 ετών. Θα καλύπτει, επίσης, την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών έως 258 ευρώ τον μήνα και για τους ανέργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, η κοινωφελής εργασία μπορεί, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει:

-έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων υποδομών – αθλητικών υποδομών,

-έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα,

-ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,

-αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες),

-αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,

-διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,

-προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κ.λπ.,

-κοινωνικές δράσεις, όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,

-εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές,

-οδική ασφάλεια μαθητών,

-σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,

-αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

Στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Αννα Δαλλαπόρτα καθώς και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ