Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

«Θαυματουργό» φάρμακο για τη χοληστερίνη

Ενα νέο φάρμακο για τη χοληστερόλη, που δεν προκαλεί παρενέργειες, υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Το φάρμακο φέρει την ονομασία ALN-PCS και δρα απενεργοποιώντας ένα βασικό γονίδιο, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο.

Για να πετύχουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικρά τμήματα του RNA, τα οποία ενεργοποιούν ξανά τον συγκεκριμένο μηχανισμό του οργανισμού.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε πιλοτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά 32 υγιή άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών, τα οποία παρουσίαζαν μέτρια έως ελαφρώς αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης LDL.

Οι επιστήμονες χορήγησαν σε κάποιους από αυτούς το φάρμακο και σε άλλους ψευδοφάρμακο, διαπιστώνοντας ότι οι πρώτοι παρουσίασαν άμεσα πτώση της χοληστερόλης LDL σε ποσοστό από 40% έως 57%.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet», το φάρμακο λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες και μάλιστα από την πρώτη κιόλας δόση. Μάλιστα, οι ασθενείς που το δοκίμασαν δήλωσαν ότι δεν τους προκάλεσε τις συνήθεις παρενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα, όπως κενά μνήμης και μυϊκούς πόνους.

Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νέο φάρμακο θα βοηθήσει και τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με στατίνες, επειδή ο οργανισμός τους προβάλλει αντίσταση, καθώς και εκείνους που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία με στατίνες, λόγω των παρενεργειών που τους προκαλούν.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα θαυματουργό φάρμακο, το οποίο αναμένεται να μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν μεγαλύτερες έρευνες, ώστε να ελεγχθούν η ασφάλεια του φαρμάκου σε βάθος χρόνου καθώς και η ανεκτικότητα του οργανισμού των ασθενών που παρουσιάζουν αντίσταση στις στατίνες, καθώς και εκείνων στους οποίους οι στατίνες δεν μπορεί να χορηγηθούν για άλλους λόγους.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ