Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Θεαματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Κατακόρυφη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), αλλά και της πραγματικής κατανάλωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, καταγράφουν τα στοιχεία της Εurostat για το 2012.

Η κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια επέφεραν μια θεαματική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης των 13 ΜΑΔ την περίοδο 2010-2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 75% του κοινοτικού μέσου όρου, έναντι 80% που ήταν το 2011 και 88% το 2010.

Εξάλλου, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση, εκπεφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, υποχώρησε στο 85% το 2012, από 92% το 2011 και 98% το 2010. Σύμφωνα με τη Eurostat, o δείκτης αυτός αντανακλά καλύτερα το επίπεδο υλικής ευμάρειας των νοικοκυριών από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν, πάντως, και τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων πολιτών. Ενδεικτική είναι η τεράστια απόσταση μεταξύ της χώρας με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, που είναι το Λουξεμβούργο (263 ΜΑΔ), και της μικρότερης που είναι η Βουλγαρία (44 ΜΑΔ).

πηγή: www.naftemporiki.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ