Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

«Θέμα ημερών» πάλι η σύμβαση για τα πετρέλαια

«Θέμα ημερών» είναι τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, η υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό και Ιωάννινα, μολονότι ο ίδιος είχε εξαγγείλει από το καλοκαίρι ότι θα είχαν κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα «σέρνονται» εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί άμεσης ολοκλήρωσης, αλλά ο κ. Μανιάτης επιμένει στις θετικές προβλέψεις, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του στο σημαντικό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων (AAPG), το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα. Η διοργάνωση του συνεδρίου της μεγαλύτερης ένωσης διεθνών γεωλόγων στη χώρα μας συνδέεται από πολλούς με την υπόθεση των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Εκθέσεις της AAPG κατά το παρελθόν περιείχαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ειδικά στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στο συνέδριο βρέθηκε και η νορβηγική PGS, η οποία διεξήγαγε σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Οι Νορβηγοί μιλούν για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού». Οι ίδιοι θεωρούν ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η επεξεργασία των στοιχείων που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν πως εντός του επομενου έτους θα προκηρυχθούν και διαγωνισμοί ώστε να παραχωρηθούν περιοχές σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες. Στελέχη του νορβηγικού ομίλου υποστήριζαν χθες ότι η κινητικότητα γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα θα αυξηθεί περί τα τέλη του χρόνου, όταν θα βαίνει προς ολοκλήρωση και η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) Γ. Κωστόπουλος, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, είπε ότι η χώρα μας είναι πολλά υποσχόμενη περιοχή. Τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, τα μελετούν και πρόκειται να τα εντάξουν στα δεδομένα που έχουν συλλέξει από παλαιότερες έρευνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ