Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Θεραπεία αυστηρά προσωπική

Το πρώτο της βήμα προς την εξατομικευμένη θεραπεία, δηλαδή τη χορήγηση του σωστού θεραπευτικού σχήματος για κάθε ασθενή, ετοιμάζει η Mayo Clinic στη Μινεσότα των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή εθελοντών. Η αμερικανική κλινική σκοπεύει να δημιουργήσει ένα αρχείο με τον πλήρη γενετικό κώδικα χιλιάδων ανθρώπων, με σκοπό την προστασία τους από μελλοντικές ασθένειες και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας για καθέναν ξεχωριστά.

Η πιλοτική μελέτη της Mayo Clinic θα ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου καταγράφοντας σε κάποιους εθελοντές ολόκληρο το γονιδίωμα, σε άλλους κάποια γονίδια που συνδέονται με ασθένειες και σε μια τρίτη ομάδα μελετώντας 83 γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίον ο οργανισμός μεταβολίζει τα φάρμακα. Το τελευταίο θα βοηθήσει τους γιατρούς να δίνουν στους ασθενείς το κατάλληλο φάρμακο, στην περίπτωση που ο οργανισμός τους δεν μεταβολίζει το φάρμακο που χορηγείται συνήθως, ή να παρασκευάσουν το φάρμακο που θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

Επίσης η μελέτη της Mayo Clinic θα βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν αν η ανάγνωση του γονιδιώματος του ασθενούς έχει νόημα να γίνεται νωρίς, αντί της απλής γονιδιακής εξέτασης, και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει.

Σύμφωνα με τον δρα Τζανρίκο Φαρούτζια, διευθυντή του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής της Mayo Clinic, το κόστος της ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, το οποίο αποτελείται από περίπου 23.000 γονίδια, έχει πέσει τόσο πολύ που πλέον η τιμή του δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από την τιμή μιας απλής γονιδιακής εξέτασης. «Στα επόμενα δύο με πέντε χρόνια η εξατομικευμένη ιατρική θα εφαρμόζεται ευρέως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το θέμα είναι αν και κατά πόσον οι γενετικές πληροφορίες θα είναι ασφαλείς» είπε ο Τιμ Εϊτμαν, καθηγητής κλινικής και μοριακής γενετικής στο Imperial College του Λονδίνου.

Τη μελέτη της Mayo Clinic θα παρακολουθούν στενά ιατρικά κέντρα από αρκετές χώρες, που σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο αρχείο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ