Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Θεραπεία δαμάζει το Αλτσχάιμερ

Μια νέα θεραπεία, που φαίνεται ότι βοηθά στη σταθεροποίηση της κατάστασης των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ανέπτυξαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Οι επιστήμονες του ιατρικού κολεγίου Weill Cornell στη Ν. Υόρκη δοκίμασαν σε ασθενείς ένα φάρμακο, το οποίο σταματά την εξέλιξη των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα «η πιο συναρπαστική εξέλιξη» που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ. Το φάρμακο φέρει την ονομασία IVIg (ενδοφλέβια ανοσογλοβουλίνη) και προλαμβάνει τη φθορά των γνωστικών ικανοτήτων, της μνήμης και της ικανότητας των ασθενών να είναι ανεξάρτητοι στην καθημερινότητά τους. Το IVIg δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών για διάστημα τριών ετών. Οπως διαπιστώθηκε, η μνήμη τους δεν παρουσίασε καμία εξασθένηση, σε αντίθεση με τους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο, οι οποίοι παρουσίασαν την αναμενόμενη επιδείνωση.

Το IVIg περιέχει αντισώματα από δωρητές αίματος και αρχικά οι επιστήμονες το χορηγούσαν για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη θεραπεία σοβαρών μολύνσεων. «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε θεραπείες που θα έχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Norman Relkin. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει μακροχρόνια σταθεροποίηση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Μπορεί ο μικρός αριθμός των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη να περιορίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, όμως παρ’ όλα αυτά είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά».

Στη μελέτη συμμετείχαν 16 ασθενείς, από τους οποίους κανείς δεν παρουσίασε παρενέργειες, όπως πρήξιμο στον εγκέφαλο, μια σοβαρή κατάσταση που παρατηρήθηκε σε παλαιότερες θεραπείες οι οποίες προκαλούσαν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι το νέο φάρμακο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών, ενώ πιστεύουν ότι θα μπορεί να χορηγηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ σε περίπου 10 χρόνια.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ