Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον;

Υφεση παρουσίασαν τα συμπτώματα μετά τη μεταμόσχευση κυττάρων χοίρου στον εγκέφαλο 

Μια επαναστατική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον δοκιμάστηκε πειραματικά σε τέσσερις ασθενείς στη Νέα Ζηλανδία από την ερευνητική ομάδα της εταιρίας Living Cell Technologies, η οποία ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε ύφεση στα συμπτώματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη. H θεραπεία συνίσταται στη μεταμόσχευση κυττάρων χοίρου στον εγκέφαλο των ασθενών.

Ειδικότερα, κύτταρα από το χοριοειδές πλέγμα χοίρων (το αγγειακό πλέγμα που εμπεριέχεται μέσα στις τέσσερις κοιλίες του εγκεφάλου) τοποθετούνται μέσα σε μικροσκοπικές κάψουλες διαμέτρου μισού χιλιοστού που είναι παρασκευασμένες από υλικό που αντλείται από θαλάσσια φύκη. Στη συνέχεια, οι κάψουλες οδηγούνται στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπου απελευθερώνουν τα κύτταρα αυτά, που είναι πλούσια σε ζωτικές για την υγεία του εγκεφάλου χημικές ουσίες.

Ετσι, τα ντοπαμινεργικά κύτταρα που παραμένουν ενεργά διατηρούνται υγιή και σταματά η καταστροφική επίδραση της νόσου Πάρκινσον. Αφού χορηγήθηκαν 40 κάψουλες στον εγκέφαλο των τεσσάρων ασθενών, η βελτίωση έγινε αισθητή μέσα σε 18 μήνες (διάστημα κατά το οποίο θα αναμενόταν επιδείνωση).
Η θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρόωρο στάδιο για να δημιουργήσει προσδοκίες σε όσους πάσχουν σήμερα από τη νευροεκφυλιστική νόσο, όμως η προοπτική που ανοίγει ίσως φέρει μια τομή στην ιατρική. Αλλωστε, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Πώς περιγράφεται

Ειδικότερα, ο ιστός που μεταμοσχεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο περιγράφεται από τους εκπροσώπους της εταιρίας σαν «ένα νέο νευροχημικό εργοστάσιο για την επανεκκίνηση της παραγωγής νέων κυττάρων» προς αποκατάσταση αυτών που η νόσος καταστρέφει.

Η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τα κύτταρα της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου (το στρώμα φαιάς ουσίας που διαχωρίζει την καλύπτρα του μεσεγκεφάλου από το εγκεφαλικό στέλεχος) που παράγουν ντοπαμίνη. Στα πρώτα στάδια εξέλιξής της, η νόσος εκδηλώνεται με τρέμουλο, κινησιακή αστάθεια και μυική δυσκαμψία.

Εως σήμερα, οι αγωγές που εφαρμόζονται στους πάσχοντες από τη νόσο στόχευαν στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Ομως η νέα μέθοδος γεννά ελπίδες για πιθανή θεραπεία της, εφόσον επιτευχθεί σταθερή αποκατάσταση της παραγωγής των ντοπαμινεργικών νευρώνων. Οι ερευνητές αναμένεται να προχωρήσουν σε ευρύτερη κλινική δοκιμή με υψηλότερη δοσολογία (120 κάψουλες) τον ερχόμενο Νοέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ