Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Θηλιά δανειστών στα Ταμεία

Εγγραφο «φωτιά» της τρόικας βάζει έναν ακόμα πονοκέφαλο στα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Εργασία», στο έγγραφο αυτό, που εστάλη στις διοικήσεις των παραπάνω ασφαλιστικών ταμείων λίγο πριν από τις εκλογές, συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου, ζητείται έως τον Δεκέμβριο να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών που έχουν δημιουργήσει προς τον ΕΟΠΥΥ, που αντιστοιχεί σε ένα κονδύλι που υπερβαίνει τα 421.000.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πίεση που θα ασκηθεί προς τα παραπάνω ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τεράστια, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω ανεργίας, μείωσης μισθών και εισφοροδιαφυγής, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Παρ’ όλα αυτά η τρόικα επιμένει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και έως το τέλος του έτους να έχουν εξοφληθεί τα ποσά που αναλογούν σε καθένα από τα Ταμεία αυτά, για να πάρει μια ανάσα ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με τη σειρά του χρωστάει 7,73 δισ. ευρώ σε τρίτους. Επίσης, στο ίδιο έγγραφο ζητείται να κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, αμέσως μετά το πρώτο ειδοποιητήριο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Ειδικά για το ΚΕΑΟ, η τρόικα θέλει να του αυξήσει τις αρμοδιότητες και να αναλάβει την καταγραφή των επισκέψεων των ασφαλισμένων σε νοσοκομεία και τον έλεγχο σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι οφειλές που έχουν δημιουργήσει τα τέσσερα αυτά Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο ποσό των 421.498.326 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει δημιουργήσει οφειλές ύψους 177.066.544 ευρώ, ο ΟΑΕΕ οφείλει άλλα 127.206.672 ευρώ και το ΕΤΑΑ άλλα 117.225.109 ευρώ. Υπάρχουν άλλα 150.190.098 ευρώ που οφείλονται προς τον ΕΟΠΥΥ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των οφειλών που έχουν δημιουργήσει οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 571.688.424 ευρώ. Στον αντίποδα, πολλαπλάσιες είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, που φτάνουν στο τεράστιο ποσό των 7,73 δισ. ευρώ. Από αυτά 100.000.000 ευρώ οφείλονται προς τους ασφαλισμένους, ενώ 2,73 δισ. ευρώ οφείλονται προς ιδιώτες παρόχους και άλλα 4,9 δισ. ευρώ προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα τα δημόσια νοσοκομεία.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ