Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Θράσος Παπακωνσταντίνου για το έγκλημα του 2009!

Να θολώσει τα νερά προσπαθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη τον πρώην γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανόλη Κοντοπυράκη.

Κοινός τόπος πλέον για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα, διπλασίασε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, με στόχο να εμφανιστεί κατόπιν (το 2010) ότι το μειώνει.

Με συνεντεύξεις σε φιλικά του μέσα ο τέως υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του θύμα και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι αυτός έκανε μόνο ό,τι του είπε η Eurostat.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός μίας ώρας, δεν είχε δει καν τα στοιχεία και μου ανήγγειλε ότι θα τα αλλάξει» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κοντοπυράκης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής καταγγέλλοντας τον τότε προϊστάμενό του. «Μου ζητήθηκε να στείλω στη Eurostat πρόβλεψη για έλλειμμα 14,8% και τρία λεπτά αργότερα άλλαξαν γνώμη» είπε ο πρώην γ.γ. της Στατιστικής κάνοντας τους βουλευτές της Εξεταστικής να κοιτάζονται μεταξύ τους.

Ο κ. Κοντοπυράκης έφερε στην επιφάνεια τις αντιδράσεις και άλλων στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (τότε ΕΣΥΕ) στην αναθεώρηση των στατιστικών δεδομένων, όπως της Χριστίνας Κιτρίνα, «διευθύντριας διορισμένης από το ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με το ζήτημα της προσθήκης στο έλλειμμα περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ως ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα νοσοκομεία, ο κ. Κοντοπυράκης υποστήριξε ότι βεβαιωμένα χρέη ήταν μόνο τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα 5,5 δισ. ευρώ ήταν απαιτήσεις των προμηθευτών προς τα νοσοκομεία για τις οποίες εκκρεμούσε έλεγχος, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα του 2009. Γενικότερα, ο πρώην γ.γ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έκρυψε ότι υπήρχε ελλιπής καταγραφή του ελλείμματος και του χρέους, τόσο στο παρελθόν όσο και επί των ημερών του. Την απέδωσε στο διοικητικό χάος που διέπει τον δημόσιο τομέα, με συνέπεια να μην αποστέλλονται επ’ ακριβώς από τις επιμέρους δημόσιες υπηρεσίες τα ακριβή οικονομικά στοιχεία που χρειάζονται για τον απόλυτο προσδιορισμό του ελλείμματος.

H Εξεταστική για το έλλειμμα του 2009 εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποδεικνύεται τώρα πόσο ύπουλο ρόλο έπαιξε εις βάρος της οικονομίας με τελείως ταπεινά κίνητρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την εκτίναξη του ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ το 2009 «χειροκρότησε» το σύνολο των προβεβλημένων τότε στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαν όλοι διαγνώσει μια ευκαιρία για να εμφανιστούν χωρίς κόπο σωτήρες της οικονομίας.

Πρωτοστατούσαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Λούκα Κατσέλη, η Αννα Διαματνοπούλου και φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος λίγο μετά τον Οκτώβριο του 2009 είχε αρχίσει τις κρυφές συζητήσεις με το ΔΝΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ