Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Θρηνεί για το αύριο η ομάδα των «24»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προϊστάμενοι τμημάτων με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, που θα αμείβονται με 500 ευρώ τον μήνα μέχρι να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ή να απολυθούν. Οικογενειάρχες που χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους και τριαντάρηδες που σε λίγο καιρό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Πρόκειται για ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ Πειραιά που, αν και αρχικά δεν απειλούνταν από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους με… Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να υπαχθούμε στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα πρέπει να είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου μιας υπηρεσίας. Στην περίπτωσή μας αυτό δεν ίσχυε. Μέχρι που αποφάσισαν να υπολογίσουν ως υπαλλήλους του ΤΕΙ και τους καθηγητές» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος Δημήτρης Σιάχος.

Στο ΤΕΙ Πειραιά αναμένεται να απομακρυνθούν το προσεχές διάστημα 24 διοικητικοί υπάλληλοι, σε σύνολο 180. «Ανάμεσά τους υπάρχουν δύο προϊστάμενοι τμημάτων, άνθρωποι που σφραγίζουν πτυχία φοιτητών, νέοι συνάδελφοι, αλλά και πενηντάρηδες με πολλά χρόνια δουλειάς. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση ως προς τις ανάγκες του ιδρύματος και την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Ολοι μπήκαν στην ίδια κατηγορία, επειδή είναι υπάλληλοι ΔΕ Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΔΕ-ΙΔΑΧ). Το… εξωφρενικό όμως είναι ότι την ώρα που διώχνουν υπαλλήλους, μας ζητούν να καταγράψουμε τις κενές θέσεις ώστε να φέρουν άλλους, από υπηρεσίες με διαφορετικό αντικείμενο» σημειώνει ο ίδιος.

Ενα από τα πρώτα θύματα της διαθεσιμότητας στο ΤΕΙ Πειραιά είναι η 44χρονη Ειρήνη Γκούμα, που εργάζεται στο τμήμα Μισθοδοσίας του ιδρύματος εδώ και μία 20ετία. Μητέρα δύο παιδιών, με υποχρεώσεις και δάνεια που «τρέχουν», θα εισπράττει σε λίγο καιρό μόλις 550 ευρώ τον μήνα. «Ουσιαστικά πρόκειται για απόλυση και φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρω καινούργια δουλειά υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτή την ηλικία. Ευτυχώς ο σύζυγός μου εργάζεται ακόμα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πολύ σκληρά. Μέσα σε δύο χρόνια ο μισθός μου μειώθηκε από 1.200 ευρώ σε 950 και τώρα θα παίρνω σχεδόν τα μισά. Οταν θα χάσω και τα χρήματα της διαθεσιμότητας, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα».

Σε αδιέξοδο βρίσκεται και η 35χρονη Δήμητρα Τριανταφυλλίδου, εργαζόμενη στο Πρωτόκολλο του ΤΕΙ. Μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού, δεν κρύβει την ανησυχία της για το μέλλον της οικογένειάς της, καθώς ο σύζυγός της παραμένει απλήρωτος εδώ και έξι μήνες. «Το τελευταίο διάστημα ζούσαμε μόνο με τον μισθό μου. Τώρα χάνουμε και αυτά τα χρήματα. Από τη μια στιγμή στην άλλη τόσες οικογένειες βρέθηκαν στον αέρα. Ολα έγιναν ξαφνικά, χωρίς κανέναν -στοιχειώδη έστω- σχεδιασμό» λέει η κυρία Τριανταφυλλίδου, που βλέπει τους κόπους 12 ετών να πηγαίνουν χαμένοι.

Στην ομάδα των «24» ανήκει και ο 32χρονος Γιώργος Κολοκυθάς, εργαζόμενος σε Γραμματεία εδώ και επτά χρόνια. «Οταν το έμαθα, πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Τώρα περιμένω την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που καταθέσαμε και προετοιμάζομαι για όλα τα ενδεχόμενα. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να πετύχουν. Θέλουν να μείνουμε όλοι άνεργοι; Και μετά ποιος θα πληρώνει τους φόρους και τα χαράτσια; Και πόσα χρήματα νομίζουν ότι θα γλιτώσουν αν σταματήσουν να πληρώνουν εμάς;».

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Κολοκυθάς αμείβεται με 700 ευρώ τον μήνα. «Ευτυχώς δεν έχω κάνει ακόμα δική μου οικογένεια, αλλιώς θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Προσπαθώ να μη χάσω τις ελπίδες μου και ελπίζω ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα αλλάξει. Χρειάζεται όμως μια συσπείρωση, μια συγκέντρωση δυνάμεων. Να γίνει κάτι μαζικό, που θα δώσει σε αυτούς που μας κυβερνούν ένα ηχηρό μήνυμα. Ακούγεται ουτοπικό, ίσως όμως είναι η μόνη λύση» καταλήγει ο ίδιος.

«Αντισυνταγματική η Πράξη»

Την προηγούμενη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποίησαν ολονυχτία έξω από τη Βουλή και κάλεσαν τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ακυρώσουν με την ψήφο τους την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Σας καλούμε να μην την επικυρώσετε, καθώς είναι πρόδηλα αντισυνταγματική, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής και θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον, πλήττει καίρια την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αντιτίθεται σε στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες, εφόσον απολύονται στελέχη με μακροχρόνια εμπειρία στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταστρατηγείται το Σύνταγμα, υποβαθμίζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο και επισφραγίζονται με τον χειρότερο τρόπο οι απολύσεις μας» ανέφερε, σε επιστολή του προς τους βουλευτές, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Πειραιά.

Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητεί να συγκληθεί εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα ΑΕΙ σε συντονισμένη αναστολή της λειτουργίας τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων. Ηδη το ίδρυμα αποφάσισε να βάλει λουκέτο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίθεσή του στις απολύσεις 37 υπαλλήλων. Οπως επισημαίνει η Σύγκλητος του ιδρύματος, με την απόφαση αυτή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «καταργείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ» και οδηγείται η Ανώτατη Εκπαίδευση σε πλήρη διάλυση.

Γεράσιμος Κόντος, Αγγελος Σκορδάς

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

Η χώρα ακολουθεί λάθος συνταγή

Η κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρομοίως και οι λοιμωξιολόγοι που έχει τοποθετήσει στην επιτροπή...