Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Θύελλα (κατά του Αδωνη) για δαπάνη 4.500.000€ με εντολή της «Task Force»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πολλά ερωτήματα και θύελλα αντιδράσεων από νοσοκομειακούς γιατρούς προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει 4.500.000 ευρώ στην εταιρία που θα αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα «Υγεία εν δράσει» («Health in action»), δηλαδή στο πόρισμα για τον νέο ΕΟΠΥΥ, που κινείται στη γραμμή της «Task Force» και θέλει τη λειτουργία του οργανισμού ως ασφαλιστική εταιρία.

Το γεγονός ότι στην απόφαση του υπουργείου (αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2013) αναφέρεται μόνο το ένα (αυτό της «Task Force») από τα τρία πορίσματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που καταγγέλλει ότι πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη και προτίθεται να ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση: «Το έργο αφορά τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της υλοποίησης / εφαρμογής των τιθεμένων στόχων στο πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, καθώς και των προτεινόμενων στόχων στο πρόγραμμα Health in action. Το έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες».

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, πάντως, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την έκδοση της εν λόγω απόφασης, ενόσω τα πορίσματα ακόμα «ζητιούνται», είπε ότι τα χρήματα, προερχόμενα από το ΕΣΠΑ, δεν θα τα πάρει η «Task Force» αλλά η εταιρία που θα προκριθεί στον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει όταν το υπουργείο καταλήξει στο τελικό πόρισμα για τη νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ ως μόνο αγοραστή ή και παρόχου υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η εταιρία που θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο δεν θα πάρει 4.500.000 ευρώ, αλλά 1.000.000 ευρώ, ωστόσο δεν δίνεται απάντηση στο για πού προορίζεται το υπόλοιπο ποσό!

Η θέση του υπουργού, που γεννά εύλογα ερωτήματα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ο προέδρου της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα. Οπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Βαρνάβας: «Δεν υπάρχει διεθνής διαγωνισμός που τελικά να δίνει έκπτωση 70%. Η εταιρία που θα κερδίσει θα δεχτεί μια έκπτωση της τάξεως του 10% το ανώτερο. Δηλαδή από 4.500.000 ευρώ θα δεχτεί να πάρει το λιγότερο 4.000.000 ευρώ και όχι 1.000.000 όπως υποστηρίζει ο υπουργός».

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει: «Μας εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι, ενώ ήδη είναι σε διαβούλευση τρία πορίσματα, η απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια περιλαμβάνει μόνο τις προτάσεις των δράσεων του προγράμματος Health in action. Γιατί δεν γίνεται λόγος για τα άλλα δύο πορίσματα; Μήπως τελικά είναι προαποφασισμένο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει μόνο αγοραστής υπηρεσιών Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό που θα μπει σε κινητικότητα και την ΠΦΥ; Μήπως τελικά το υπουργείο θα πληρώσει τους υποτακτικούς της εταιρίας που θα αναλάβει να εφαρμόσει το πόρισμα της “Task Force”; Θα πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας σε αυτήν την υπόθεση».

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για τον νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ θα ανακοινωθεί σε περίπου έναν μήνα.

Ο «Χάρτης της Υγείας» (κόστους 6.000.000 ευρώ!) με «φουσκωμένα» στοιχεία

Βρίθει από ανακρίβειες ο «Χάρτης Υγείας», κόστους 6.000.000 ευρώ, ο οποίος σε πολλά νοσοκομεία «φουσκώνει» υπερβολικά τον αριθμό του προσωπικού, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να ανησυχούν για τη θέση τους και να μιλάνε για απροκάλυπτη πρόθεση για απολύσεις από πλευράς υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός, παρουσιάστηκε να έχει συνολικά προσωπικό 7.475 ατόμων, ενώ το θεραπευτήριο λειτουργεί με 2.358! Αντίστοιχα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εμφανίστηκε με 6.112 εργαζομένους, όταν στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τους 1.917, ενώ το θεραπευτήριο της Δράμας στον «Χάρτη Υγείας» φάνηκε να έχει 1.855 άτομα, ενώ το προσωπικό του ανέρχεται σε 595 εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει τα «παραφουσκωμένα» στοιχεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον δεν διορθωθούν άμεσα τα δεδομένα.

«Ο “Χάρτης Υγείας” έχει κοστίσει 6.000.000 ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί ως έργο. Η δημιουργία του “Χάρτη Υγείας” έχει ανατεθεί σε δύο φορείς: στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο κάνει τη συλλογή των στοιχείων, και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία κάνει την επεξεργασία και ανάρτηση των στοιχείων» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και συνεχίζει: «Οταν ρωτήσαμε γιατί και με ποιον τρόπο προέκυψαν τόσο… εξόφθαλμα λάθη, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η εταιρία που ανάρτησε τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΕΣΔΥ έκανε λάθος και πρόσθετε τον αριθμό του προσωπικού κάθε έτους από το 2010 έως το 2012, γι’ αυτό βγήκαν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι». Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει «παιδαριώδη» τα λάθη και όπως επισημαίνει «δεν είναι δυνατό να τα κάνει οποιαδήποτε εταιρία αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό έργο. Εμείς πιστεύουμε ότι “φουσκώνουν” τον αριθμό των εργαζομένων για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά αντιθέτως πρέπει και να προχωρήσουν σε απολύσεις».

Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ καλεί τα μέλη της να «σχεδιάσουν» από το μηδέν τον υγειονομικό χάρτη με τα σωστά στοιχεία. Δηλαδή ζητάει τη σύνθεση των τμημάτων από ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί πλήρης εικόνας για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...