Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Θυμήθηκαν πάλι τη γραφειοκρατία

Διαδικασίες εξπρές για την αδειοδότηση επιχειρήσεων υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Διαδικασίες εξπρές για την αδειοδότηση επιχειρήσεων φιλοδοξεί να καθιερώσει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους ακόμα και χωρίς άδεια, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται εκ των υστέρων.
Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου θα υπάγονται καταρχήν οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ στη συνέχεια ο νόμος θα αποτελέσει τον οδηγό αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριoτήτων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, στο προτεινόμενο σύστημα το βάρος του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων μετατοπίζεται στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του άμεσα και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Επιπλέον εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητάς του, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές.

Τα δικαιολογητικά

Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Στο νέο σύστημα τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης διατηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και δεν προσκομίζονται στη διοίκηση.

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου, πάντως, δεν θα καταστεί εφικτή πριν από το 2018, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Το σχέδιο νόμου προβλέπει πρόστιμα από 100 έως 100.000 ευρώ για μη τήρηση των νέων διαδικασιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ