Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Θύμωσε ο Βενιζέλος με την καταγγελία για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Στις διαδικασίες του παρηκμασμένου και μη αποτελεσματικού ελέγχου «πόθεν έσχες» των βουλευτών φαίνεται ότι θα μείνει η Βουλή, σε σχέση με τις καταγγελίες του Ιωσήφ Ζησιάδη, σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία, καθώς, πέραν της πίεσης μεμονωμένων βουλευτών, κανένας άλλος δεν φαίνεται να έχει ισχυρή διάθεση.

Την ίδια ώρα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, εκπέμποντας σε διαφορετικό μήκος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τόνισε ότι είναι «ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο η διερεύνηση για τα περί καταθέσεων στην Ελβετία». Από τη μεριά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος προειδοποίησε με αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κηλιδώνονται το όνομά μου και η ελληνική Βουλή». O κ. Βενιζέλος επιχείρησε να απαξιώσει τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Ζησιάδης, ισχυριζόμενος ότι «παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος ίσως από συνήθεια ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται», χωρίς όμως ο υπουργός Οικονομικών να λέει τίποτε για την ταμπακιέρα και κυρίως τι έχει γίνει τόσους μήνες που έχει προαναγγείλει συνεργασία με τις ελβετικές αρχές.

Ο κ. Πετσάλνικος συνάντησε χθες και τους δύο γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, οι οποίοι περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι δείχνουν αμέριστη συμπαράσταση στο έργο του, για να μη μείνουν σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Πέραν τούτου, ουδέν.

Χθες πάντως δύο βουλευτές, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα, με αφορμή τις δηλώσεις Ζησιάδη για πιθανό μπλοκάρισμα του ανοίγματος λογαριασμών στην Ελβετία, από βουλευτές με πολλά λεφτά εκεί, για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, επανήλθαν είτε με δηλώσεις όπως ο κ. Τζαβάρας είτε με κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ο κ. Παπαδημούλης.

Από το Παρίσι όπου βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οφείλουν να προχωρήσουν αμέσως στην κατάρτιση φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία -όπως άλλωστε ήδη έχουν κάνει Γερμανία και Βρετανία- για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες και προκειμένου να αποκατασταθούν η δικαιοσύνη και η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου (όσων την αξίζουν) υποχρεούται η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ελεγχθεί η περιουσιακή υπόσταση όλων όσοι από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει σε δημόσιες αιρετές θέσεις».

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας και αυτός ότι τώρα γίνεται επιτακτικότερη η επιτάχυνση της σύναψης φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Κυβερνητική επιτροπή σήμερα για τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε την ακολουθούμενη πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, που είχε χθες συνάντηση μιάμισης ώρας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την ανάγκη για προσφυγή στις κάλπες ως μόνη δημοκρατική διέξοδο. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση κατάργηση του τέλους ακινήτων, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε συζήτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπαδήμος είχε επίσης συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για θέματα του υπουργείου της, αλλά και με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, ενώ σήμερα θα συναντήσει τους αρχηγούς της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά συγκαλείται αύριο η κυβερνητική επιτροπή, με θέμα τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, με όλες σχεδόν τις εκκρεμότητες του πρώτου Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Μεταξύ αυτών, ο νόμος για την εφεδρεία και η επέκτασή του στους ΟΤΑ, το βαθμολόγιο, οι επικουρικές και οι αναπηρικές συντάξεις, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Χρ. Παπουτσή για την αντιμετώπιση της πειρατείας, το οποίο έχει αποτελέσει την αφορμή της διαμάχης του με τον Αδ. Γεωργιάδη, στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή και άλλες διαμάχες έχουν αναδείξει και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η κυβέρνηση όσο επιμένει να ασχολείται μόνο με το… εξωτερικό ο κ. Παπαδήμος. Σε σχετική επισήμανση συνεργατών του, μάλιστα, για την εικόνα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να απαντήσει ότι όλα αυτά πρέπει να τα δει…

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Φοβούνται 6 στους 10 τηn ανεργία

Εξι στους δέκα Ελληνες εργαζομένους ανησυχούν ότι τους ερχόμενους μήνες θα χάσουν τη δουλειά τους. Το στοιχείο αυτό, ενδεικτικό της αρνητικής ψυχολογίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και της έκρηξης της ανεργίας, προκύπτει από έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη συγκεκριμένη κατηγορία (63%), πίσω μόνο από την Ισπανία (72%), που επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Ο μέσος όρος των πολιτών της Ε.Ε. που νιώθουν τον κίνδυνο της ανεργίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα φτάνει στο 35%.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν συνολικά στις απαντήσεις των ερωτημάτων του ευρωβαρόμετρου. Το 76% των Ελλήνων (70% στην Ε.Ε.) αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει δική του επιχείρηση αν χάσει τη δουλειά του. Εντύπωση προκαλεί ότι το 71% των Ελλήνων (72% στην Ε.Ε.) θέλει οι συμβάσεις εργασίας να γίνουν πιο ευέλικτες για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι ένας στους δύο Ελληνες (54%) πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει θετική επίδραση στην πολιτική απασχόλησης στη χώρα και το 49% ότι η Ε.Ε. βοηθά στην κοινωνική πολιτική, με καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης το 65% των Ελλήνων (34% στην Ε.Ε.) θεωρεί ότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ