Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τι αλλαγές φέρνει ο Αρβανιτόπουλος

Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει αύριο στη Βουλή.

Η ανασυγκρότηση που θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση φορέων αλλά και πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων θα έχει αφετηρία την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ομοσπονδίες, από τα αποτελέσματα του οποίου θα προκύψει και η οριστική μορφή των συγχωνεύσεων.

Αύριο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα προχωρήσει και στην κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων με τις βελτιωτικές αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου που συμφωνήθηκαν στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η παράταση της θητείας των διοικήσεων των ιδρυμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχουν εκλεγεί τα Συμβούλια Διοίκησης, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι των Τμημάτων με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο. Την ευθύνη για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα την επωμιστούν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, η εκλογή των μελών που θα συμμετάσχουν στα Συμβούλια Διοίκησης θα μπορεί να γίνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και με επιστολική ψήφο. Σημαντική προσθήκη στον νόμο είναι η δυνατότητα που θα δίνεται στους νυν πρυτάνεις και προέδρους να είναι υποψήφιοι για τα Συμβούλια Διοίκησης. Οσον αφορά τις αρμοδιότητες, τα ακαδημαϊκά θέματα θα τα χειρίζεται η σύγκλητος και τα οικονομικά και διοικητικά το Συμβούλιο Διοίκησης. Στη συνάντηση την οποία οι διοικήσεις των ιδρυμάτων χαρακτήρισαν εποικοδομητική, έγινε δεκτή και η πρόταση του κ. Αρβανιτόπουλου για αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη θέση του περί «ανοιχτών πανεπιστημίων» την επόμενη χρονιά, η οποία θα επιτευχθεί με «την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» μέσω βελτιωτικών αλλαγών. Την ίδια ώρα, μιλώντας σε εκδήλωση, η απελθούσα υπουργός Παιδείας δήλωνε ικανοποιημένη για την ψήφιση του εν λόγω νόμου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «απ’ όλες τις ευχάριστες και τις δύσκολες στιγμές της θητείας μου εκείνη που θα μου μείνει για πάντα χαραγμένη είναι η πρωτοφανής για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα επιτυχία της ψήφισης του νόμου για την αναβάθμιση των ΑΕΙ».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ