Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Τι αλλάζει φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν σιγά σιγά οι μαθητές της γ΄ τάξης γενικών και επαγγελματικών λυκείων, καθώς σε περίπου τρεις μήνες ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ετσι, στις 21 Μαΐου, την ημέρα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι θα ριχτούν στη μάχη για να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πιο πριν, όμως, και μέχρι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες και φέτος θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις.

Θα γίνουν αλλαγές στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίες είτε πέρασαν είτε θα περάσουν το επόμενο διάστημα από τη Βουλή με τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας. Αυτές αφορούν τόσο τους υποψηφίους της γενικής σειράς (τρόπος υπολογισμού των μορίων) όσο και τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ). Μεγάλες, πάντως, εκπλήξεις επιφυλάσσει στους μαθητές το μηχανογραφικό δελτίο. Μετά την αφαίρεση 24 τμημάτων, τα οποία προορίζονται για λουκέτο, από το μηχανογραφικό πέρυσι και φέτος αναμένεται να υπάρξουν απώλειες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 θα ανασταλεί η λειτουργία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις 100 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή, ένα στα πέντε τμήματα, από τα συνολικά 499, θα αφανιστεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, από φέτος κιόλας αρκετά τμήματα δεν θα δεχτούν νέους φοιτητές, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι ήδη εγγεγραμμένοι και να μπει οριστικό λουκέτο.

Μηχανογραφικό δελτίο

Αλλαγές φέρνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου και στο μηχανογραφικό δελτίο. Η πρώτη κίνηση που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν να διορθώσει την περσινή γκάφα της, όπου υποψήφιοι της κατηγορίας των τριτέκνων και των πολυτέκνων απέκτησαν πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, μάλιστα, σε υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, συγκεντρώνοντας βαθμολογία ακόμα και μικρότερη του 10. Αυτό συνέβη αφενός μεν γιατί θεσπίστηκε συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα και σχολή, πέραν του αριθμού των εισακτέων, και αφετέρου διότι τέθηκαν ειδικά μπόνους για τους μαθητές που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, δημιουργώντας τελικά τεράστιες αδικίες. Φέτος, λοιπόν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ανισότητες, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να θεσπίσει για κάθε τμήμα και σχολή έναν συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων όλων των κατηγοριών και, στη συνέχεια, ανάλογα με τις επιδόσεις των παιδιών που προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες να καθορίσει το ποσοστό των θέσεων που θα καταλάβουν. Το ποσοστό αυτό, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό των εισακτέων. Την ίδια ώρα, παραμένει και φέτος η περσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές. Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, είναι ρύθμιση που πέρασε με τροπολογία και θα εφαρμοστεί φέτος, η οποία «υποχρεώνει» τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να καθορίσει και να ανακοινώσει τον συνολικό αριθμό των εισακτέων έναν τουλάχιστον μήνα πριν από την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τέτοια δέσμευση, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να ενημερώνονται για τον αριθμό των εισακτέων ακόμα και στα τέλη του Αυγούστου, οπότε ανακοινώνονταν οι βάσεις εισαγωγής, γεγονός που τους δυσκόλευε ως προς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Απόφοιτοι προηγούμενων ετών

Ανάμεσα στις αλλαγές που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι είναι και αυτή με την οποία καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση των αποφοίτων παλαιότερων ετών χωρίς εξετάσεις. Μέχρι και πέρυσι, υποψήφιοι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων δεν υποβάλλονταν εκ νέου σε εξέταση, αλλά διεκδικούσαν μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των εισακτέων, βάσει της βαθμολογίας με την οποία ολοκλήρωσαν το λύκειο. Από φέτος, οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να διαγωνιστούν ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με τη ρύθμιση αυτή θα υπάρξει ίση μεταχείριση ανάμεσα στους υποψήφιους μαθητές της γ΄ λυκείου και τους υποψήφιους αποφοίτους παλαιότερων ετών. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να αποτρέψει πολλούς από τους αποφοίτους να δοκιμάσουν για δεύτερη φορά την τύχη τους για να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ενδοσχολικές εξετάσεις

Απολυτήριο λυκείου δεν συνεπάγεται και πανελλαδικές εξετάσεις. Και επισήμως από αυτή τη χρονιά, όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να καταλάβουν μια θέση σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε ενδοσχολικό επίπεδο και να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου, το οποίο είναι ισότιμο με αυτό που θα λάβουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν μετά την αποφοίτησή τους, με τη διαδικασία των ενδοσχολικών εξετάσεων, αποφασίσουν ότι θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν τους στερείται αυτό το δικαίωμα, αφού μπορούν κατά τα επόμενα έτη να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπολογισμός μορίων

Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχουν φέτος. Οπως και πέρυσι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο γενικός βαθμός πρόσβασης πολλαπλασιάζεται επί 8, ο βαθμός του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7. Τα μόρια που προκύπτουν από τις τρεις προηγούμενες πράξεις προστίθενται και πολλαπλασιάζονται επί 100. Για τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα πολλαπλασιάζεται και ο βαθμός αυτού επί 1 και ο τελικός βαθμός πρόσβασης βγαίνει από το άθροισμα των τεσσάρων πράξεων και τον πολλαπλασιασμό του επί 100. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία δεν προσμετράται στα μόρια «ο βαθμός δοκιμασίας δεξιοτήτων όπου αυτή διεξάγεται». Κατά βάση, πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό τμημάτων και σχολών, που εκτός από το ειδικό μάθημα υπέβαλαν τον υποψήφιο σε δοκιμασία δεξιοτήτων, αλλά από φέτος καταργείται.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ