Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Τι (δεν) απαντά ο Κουμουτσάκος για τη Lockheed

Κατηγορηματικές αποστάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου από τις προσπάθειες εμπλοκής του σε συμφέροντα αμυντικών βιομηχανιών, αδικαιολόγητη επίθεση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου κατά της εφημερίδας μας, αλλά και σιγή ιχθύος του υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Αδ. Γεωργιάδη προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για το σχεδιασμό συμμετοχής τους σε συνέδριο του «λομπίστα» της εταιρίας Lockheed Martin Σ. Τσομώκου.

Το δημοσίευμα της «δ» ανέφερε ότι το συνέδριο Exposec, στα τέλη Φεβρουαρίου, οργανώνεται μεν από την εταιρία SGT του κ. Τσομώκου, αλλά η παράλληλη ιδιότητά του (ως ανθρώπου εμπιστοσύνης της Lockheed από το 1998) εστίαζε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη συμμετοχή μελών της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας και στη στάση τους έναντι των αμυντικών βιομηχανιών.

Η «δ» επισήμαινε ότι η SGT-Symeon Tsomokos είχε αρχίσει, τις τελευταίες ημέρες, να επικαλείται ότι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριό της θα ήταν ο κ. Αβραμόπουλος, χωρίς να έχει γίνει επισήμως γνωστό κάτι σχετικό! Κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό του κ. Τσομώκου, ο επικεφαλής της Lockheed Ντ. Πλέσσας θα διαδεχόταν στο βήμα του ομιλητή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Η εφημερίδα μας έθετε επίσης το ερώτημα αν οι κύριοι Γεωργιάδης και Κουμουτσάκος ήταν «αδαείς ή ανεκτικοί στα παίγνια των εταιριών όπλων».

Διάψευση

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε επικοινωνία τους με τη «δ», διέψευσαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Αβραμόπουλου στην Exposec. Υπογράμμιζαν σχετικά ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ούτε θα συμμετάσχει αλλά ούτε καν είχε ερωτηθεί σχετικώς ή είχε λάβει σχετική πρόσκληση! Πρόσθεταν δε ότι πάγια τακτική του κ. Αβραμόπουλου είναι να μη συμμετέχει σε παρόμοια συνέδρια ή συναφείς εκδηλώσεις, επειδή συνδέονται (εμμέσως πλην σαφώς) με τις προσπάθειες προώθησης συστημάτων διαφόρων εταιριών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό επίκλησης της συμμετοχής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε αμυντικά συνέδρια, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!

Το προηγούμενο περιστατικό, που αποκάλυψε πάλι η «δ», κατεγράφη τον Οκτώβριο του 2011, όταν το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είχε αναγγείλει ότι διοργάνωνε συνέδριο υπό την αιγίδα και τη συμμετοχή του τότε υπουργού Π. Μπεγλίτη. Ο τότε υπουργός είχε υπογραμμίσει ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδη ότι ούτε την αιγίδα του χορηγούσε ούτε ότι θα ήταν ομιλητής.

– Ανοίκεια επίθεση

Σε επιστολή του προς τη «δ», ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει τον τίτλο «Παρέα με τη Lockheed» «προσβλητικό» και «στο πλαίσιο επιχειρηματικών και άλλων ανταγωνισμών», χαρακτηρίζοντας «παντελώς άγνωστο σε μένα» τον κ. Τσομώκο. Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι «το όνομά μου συμπεριλήφθηκε στο προκαταρτικό πρόγραμμα χωρίς ουδεμία προηγούμενη γνώση ή ενημέρωσή μου» και εγκαλεί τη «δ» επειδή τα ονόματα άλλων φερόμενων ως ομιλητών αποσιωπούνται. Καταλήγει δε ότι δημιουργείται «εύλογη υπόνοια υπαιτιότητας» λόγω του τίτλου και της σύνθεσης των φωτογραφιών.

Απάντηση της «δ»: Δεν θυμόταν την Exposec επί Ντόρας;

1. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που ο κ. Κουμουτσάκος επιτίθεται στη «δ» χωρίς να βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει την πρακτική του κ. Τσομώκου, εφόσον (όπως ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής) ο λομπίστας της Lockheed επικαλείται το όνομά του εν αγνοία του. Αναμένουμε, αν το επιθυμεί, να μας ενημερώσει για μέτρα που θα λάβει κατά όσων επικαλούνται το όνομά του.

2. Ο κ. Κουμουτσάκος αποδίδει το δημοσίευμα της «δ» σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Αν διάβαζε πιο προσεκτικά, θα διαπίστωνε ότι επικρίναμε, ταυτόχρονα, και τους ανταγωνιστές της Lockheed και του κ. Τσομώκου!

3. Η «δ» χαρακτήρισε «αδαή» ή «ανεκτικό» τον κ. Κουμουτσάκο, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά σε γνωριμία του με τον κ. Τσομώκο. Με την απάντησή του δείχνει ότι δεν είναι «ανεκτικός», αλλά απορούμε κατά πόσο είναι «αδαής». Γιατί ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος ήταν εκείνος που, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας της Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωνε τη συμμετοχή της στην Exposec! Ούτε το 2009 γνώριζε την Exposec και τις σχέσεις της o κ. Κουμουτσάκος;

4. Απορούμε πώς γράφει ότι άλλα ονόματα αποσιωπούνται, αφού η «δ» αναφέρθηκε επίσης στους κυρίους Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη. Προς διασκέδαση των δημοσιογραφικών ανησυχιών του κ. Κουμουτσάκου, προσθέτουμε ότι, σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ μας, η Exposec επικαλείται τη συμμετοχή και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και του υφυπουργού Μ. Οθωνα.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ