Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΤΙ ΔΕΝ καταλάβατε;

Και οι δύο αρχηγοί δεσμεύτηκαν στην εφαρμογή του Μνημονίου! Οι καλές και οι κακές στιγμές

Τελικά ακόμη και όσοι δεν κατάλαβαν ποια μέρα ξημερώνει την επομένη των εκλογών, μετά το χθεσινό debate των δύο «μονομάχων» της Κυριακής μάλλον το αντιλήφθηκαν. Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν στο ακέραιο το Μνημόνιο 3 και ό,τι αυτό περιέχει. Οι διαφορές τους είναι στις… λεπτομέρειες, με τον πρώτο να υπόσχεται ένα «αριστερό» Μνημόνιο και τον δεύτερο ένα «φιλελεύθερο» Μνημόνιο. Η χθεσινή τηλεμαχία δεν έβγαλε κανέναν ξεκάθαρο νικητή, μια και ο καθένας κοίταξε περισσότερο να θωρακίσει το δικό του ακροατήριο.

Ο μεν κ. Τσίπρας, βλέποντας τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματός του, απευθύνθηκε κυρίως στους αναποφάσιστους και σε όσους είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο το κόμμα του αλλά τώρα το σκέπτονται. Ο τέως πρωθυπουργός υπερείχε στα σημεία στο εσωτερικό, αλλά υστερούσε στο κομμάτι που αφορούσε την εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από τη μεριά του, στοχοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα με βάση τα όσα είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο, αλλά δεν τα υλοποίησε. Επιχείρησε να του προσδώσει ταμπέλα «μνημονιακού» σε μια προσπάθεια να του αποστερήσει το αριστερό ακροατήριο. Προνομιακός χώρος του ήταν οι «μεγάλες ηλικίες». Ο κ. Μεϊμαράκης πήρε πόντους στο κοινό του όταν για πρώτη φορά αιτιολόγησε τον όρο «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποιεί, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι μπαίνουν στη χώρα χωρίς χαρτιά είναι λαθραίοι. Γκάφα του ήταν ότι σε κάποια σημεία έδειξε ηττοπάθεια, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Τσίπρας θα πάει τον τόπο πάλι σε εκλογές, ότι θα αναγκαστεί να φέρει εφαρμοστικούς νόμους (αφήνοντας την αίσθηση ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει).

Από τη μεριά του, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει τη στροφή του αλλά και γιατί δεν υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί στους πολίτες τον Ιανουάριο. Επίσης αρνήθηκε την «εθνική Ελλάδας» που του πρότεινε ο κ. Μεϊμαράκης, ισχυριζόμενος ότι τέτοιες συνεργασίες είναι «παρά φύση». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας (που χρησιμοποίησε ακόμα και ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή) δεν απάντησε με ποιους θα κυβερνήσει εάν δεν είναι αυτοδύναμος. Πάντως, κανείς εκ των δύο δεν παρουσίασε τα περιβόητα ισοδύναμα που επικαλείται ως εναλλακτικές προτάσεις. Η χθεσινή τηλεμαχία, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, σίγουρα δεν κοίμισε όσους την παρακολούθησαν, μια και οι… κόκκινες κάρτες και ο ζωντανός για πρώτη φορά διάλογος μεταξύ των αρχηγών έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα. Στο επίκεντρο των ερωτημάτων βρέθηκαν διαπλοκή (Siemens, «λίστα Λαγκάρντ»), ανεργία, επενδύσεις και Μεταναστευτικό.

Και κόντρα για το ύψος

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε παρέμβαση στον σκηνοθέτη της ΕΡΤ επειδή ψήλωνε στο πλάνο τον κ. Τσίπρα, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι πιο κοντός.
«Θα παρακαλούσα τον σκηνοθέτη, επειδή βλέπω πιο ψηλό τον κ. Τσίπρα. Ψήλωσε πολύ, ε; Είπαμε, εντάξει, να μας έχει ισοϋψείς. Ξέρετε πόση ώρα το παρακολουθώ, ε; Δεν ήθελα να το πω» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Το πλάνο διορθώθηκε, στη συνέχεια όμως χάλασε ξανά και ο κ. Μεϊμαράκης διαμαρτυρήθηκε πάλι, με χιούμορ, χαμηλώνοντας επίτηδες, ενώ στη συνέχεια δεν ξαναείδαμε «διπλό» πλάνο. Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε και στις δηλώσεις του μετά το ντιμπέιτ, εξαπολύοντας επίθεση στην ΕΡΤ.

 Θερμή «υποδοχή» από μεταλλωρύχους

Με τους εργαζομένους στα μεταλλεία των Σκουριών να πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από την ΕΡΤ τη στιγμή που Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης έφταναν στο κτίριο της Δημόσιας Τηλεόρασης για το ντιμπέιτ, δεν θα μπορούσε το θέμα να μη βρίσκεται στην ατζέντα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό και η εξόρυξη του χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον. «Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους αλλά και με τη νομιμότητα» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρίας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν».

Για το ίδιο θέμα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης. «Δεν προχώρησαν οι επενδύσεις της Cosco, των αεροδρομίων και των Σκουριών. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες όπως η Ιόνια Οδός, που σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Τα λάθη! Η υποστήριξη του Παπασταύρου και…

Δεν απέφυγε τα λάθη, αν και κοιτούσε συνεχώς τις σημειώσεις του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεμαχίας και μάλιστα ορισμένα από αυτά έκαναν… μπαμ. Οπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι υπερασπίστηκε πλήρως την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και τον Σταύρο Παπασταύρου. Την ώρα δε που δεν είχε τον λόγο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την εκκρεμή υπόθεση της παρουσίας του κ. Παπασταύρου στη «λίστα Λαγκάρντ» ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακούστηκε εκτός μικροφώνου να διερωτάται: «Πού το ξέρετε εσείς;» και επιτέθηκε στον κ. Φαλτσιανί, χαρακτηρίζοντάς τον υπάλληλο των Podemos! Πέραν αυτού, ο κ. Μεϊμαράκης σε ερώτηση για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν ανέφερε τη νέα παραπομπή του Ανδρ. Γεωργίου για κακούργημα, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Επίσης, «κατάπιε» τις προσβλητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου ανήκει και η Ν.Δ., Μάνφρεντ Βέμπερ. Τέλος, επέμεινε στη γραμμή Βενιζέλου ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

…το «φάουλ» Αλέξη με τις συντάξεις βουλευτών

Ο Αλέξης Τσίπρας πιάστηκε αδιάβαστος σε ένα θέμα που έστω και ως βουλευτής έπρεπε να γνωρίζει: ότι καταργήθηκαν οι διπλές συντάξεις των βουλευτών – από το επάγγελμά τους και τη θητεία τους στη Βουλή. Ετσι, όταν ρωτήθηκε, απάντησε: «Θα δούμε και το συνταξιοδοτικό τους».
Επίσης, χαρακτήρισε «λάθος μέτρο» το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρότι συμπεριελήφθη στο προσχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως «φάουλ» καταγράφηκε η απάντησή του στο προσφυγικό, ότι οι ελληνικές δυνάμεις (Στρατός και Λιμενικό) δεν μπορούν να φυλάξουν τα ελληνικά σύνορα επειδή αυτά εκτείνονται σε 16.000 χλμ., οπότε η χώρα χρειάζεται τη συνδρομή της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.
Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι ο υπηρεσιακός υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας ήταν δική του επιλογή, μια φράση που οδήγησε τον Β. Μεϊμαράκη στην παρατήρηση ότι ο ίδιος δεν κλήθηκε να προτείνει πρόσωπα στην υπηρεσιακή.
Τέλος, δεν παραδέχθηκε ότι στις ομιλίες του εσχάτως λέει «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται όχι σε κόμματα – πρόσωπα, αλλά «στο παλιό».

Τσακωμός στο control room για τις κάμερες

Με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, μισή ώρα μετά τις οκτώ το βράδυ, έφθασαν χθες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, συνοδευόμενοι από τους στενούς συνεργάτες τους. Τον μεν Αλέξη Τσίπρα (με το σακάκι στο χέρι και ένα λευκό μαντίλι στο πέτο, την περίφημη pochette) συνόδευαν, όπως πριν από λίγες ημέρες, η εκπρόσωπος Τύπου Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς, ενώ τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη (που αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή φορούσε γαλάζια ριγέ γραβάτα και σακάκι) η διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Πηνελόπη Γαβρά και ο Θόδωρος Αμπατζόγλου.

Στα σκαλιά της ΕΡΤ είχαν… στηθεί και πάλι ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης, περιμένοντας να συνοδεύσουν τους δύο προέδρους στα γραφεία τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προγραμματιστεί να προετοιμαστεί στο γραφείο του κ. Τσακνή και ο ομόλογός του του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό του Λ. Ταγματάρχη. Να σημειωθεί ότι, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, άρχισαν να προσέρχονται στο Ραδιομέγαρο οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην τηλεμαχία. Πρώτοι έφτασαν οι Μαρία Χούκλη, Ολγα Τρέμη, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη, ενώ ακολούθησε η Μ. Ζαχαρέα.

Και αυτήν τη φορά, πάντως, δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν οι δύο αρχηγοί κατά την είσοδό τους επιχείρησαν να χαιρετηθούν. Ωστόσο, τα καλώδια τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα το σακάκι του Α. Τσίπρα να πιαστεί σε ένα απ’ αυτά, προχωρώντας προς το μέρος του κ. Μεϊμαράκη. Μάλιστα, οι δύο άνδρες αστειεύτηκαν για το περιστατικό, κάτι που έσπασε τον «πάγο».
Νωρίτερα, όμως, τα δύο επιτελεία φέρεται ότι είχαν τσακωθεί στο control room, διότι οι κάμερες έδειχναν τους δύο αρχηγούς ισοϋψείς. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ως γνωστόν ψηλότερος από τον κ. Τσίπρα, γι’ αυτό κιόλας η Ν.Δ. πίεζε η τηλεμαχία να πραγματοποιηθεί στα όρθια.

Αλ. Διαμάντης

Το ευτράπελο με τη χειραψία, το «γούρι» της Τρέμη και οι γόβες-στιλέτο της Κοσιώνη

 • Στις 21.41, δηλαδή στα πρώτα 20 λεπτά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν «καταναλώσει» τις τρεις κόκκινες κάρτες που τους αναλογούσαν. Από την πρώτη κιόλας ενότητα «ξέμειναν» από εφέσεις.
 • «Δεν ήταν γραφτό μας να χαιρετηθούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς ήταν και οι δύο καλωδιωμένοι και παρέμεναν σε απόσταση. Τα καλώδια δεν έφταναν κι έτσι, παρά τις προσπάθειες, χειραψία δεν υπήρξε. Ωστόσο, γέλασαν με την καρδιά τους με το ευτράπελο.
 • Εγινε του… τάμπλετ! Οι διαπιστευμένοι φωτογράφοι μπήκαν στο στούντιο 3 προκειμένου να πάρουν τις απαραίτητες λήψεις συνεντευξιαζόμενων και δημοσιογράφων. Πίσω τους ακολουθούσαν οι σύμβουλοι των πολιτικών αρχηγών, οι επικοινωνιολόγοι και οι εκπρόσωποι Τύπου, οι οποίοι με τα τάμπλετ ανά χείρας τραβούσαν φωτογραφίες.
 • Και οι δύο αρχηγοί μακιγιαρίστηκαν από τους μακιγέρ της ΕΡΤ μισή ώρα πριν από τη συνέντευξη. Λίγα λεπτά πριν βγουν στον αέρα ζήτησαν και οι δύο φρεσκάρισμα.
 • Το σκηνικό διαμορφώθηκε σήμερα, μόλις λίγες ώρες πριν από το debate. Στο συγκεκριμένο στούντιο, όπου έγινε και το προηγούμενο debate, έγιναν αλλαγές στα έδρανα (μειώθηκαν οι θέσεις των πολιτικών) και τοποθετήθηκαν στο… παρά πέντε δύο πλαστικά σταντ και οι καρέκλες πλεξιγκλάς. Στο συγκεκριμένο στούντιο, μάλιστα, γυρίζονταν η «Αθλητική Κυριακή» και το θρυλικό «Θέατρο της Δευτέρας»
 • Ο Αντώνης Σρόιτερ βιντεοσκοπούσε με το κινητό τηλέφωνό του την προετοιμασία του debate.
 • Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαιρέτησε όλους τους δημοσιογράφους διά χειραψίας.
 • Η Μάρα Ζαχαρέα έφτιαχνε συνεχώς τα σκουλαρίκια της και έπαιζε με το χρυσό αλυσιδάκι με το μονόγραμμά της που φορούσε στον λαιμό.
 • Πριν ακόμη ξεκινήσει το debate, το # ERT debate 2015, που φτιάχτηκε ειδικά για την τηλεοπτική μονομαχία, δέχτηκε πάνω από 200.000 αναφορές.
 • Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει το σακάκι του στον ώμο κατά την είσοδό του στο Ραδιομέγαρο έκανε τους δημοσιογράφους να τον παραλληλίσουν με τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση και τα πηγαδάκια να πάρουν «φωτιά».
 • Σχολιάστηκαν ιδιαίτερα το «γούρι» της Ολγας Τρέμη (η υφασμάτινη τσάντα με την επιγραφή «newspaper»), τα χοντροκομμένα παπούτσια της Μάρας Ζαχαρέα, το μίνι και οι γκρι 12ποντες γόβες της Σίας Κοσιώνη και η κινηματογραφική είσοδος της Μαρίας Χούκλη από την πίσω πόρτα (αποφεύγοντας έτσι τους μεταλλωρύχους, αλλά και τις κάμερες).

Κόστος 16.400 € για τα σκηνικά

Μπορεί το debate των επτά πολιτικών αρχηγών να εξελίχθηκε σε φιάσκο την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το προεκλογικό σκηνικό, χωρίς το κεντρικό πάνελ με τη φωτογραφία της Βουλής, η ΕΡΤ ξόδεψε 16.400 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ελάχιστες ήταν οι αλλαγές για τη χθεσινή τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών, του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, και το αρχικό ποσό μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι…

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ