Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Τι (δεν) πρέπει να αλλάξει στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Το 2005, στη δεύτερη ΔΕΘ που εγκαινίαζε ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου αν του αρέσει η τελετή των εγκαινίων να γίνεται με το κέντρο αποκλεισμένο και τους Θεσσαλονικείς μακριά της. «Φυσικά και δεν μου αρέσει. Γι’ αυτό και είμαι ανοικτός στις όποιες προτάσεις γίνουν από τους φορείς» ήταν η απάντησή του. Αποκλεισμένοι δρόμοι, διαδηλώσεις και δακρυγόνα. Μια εικόνα που τα επόμενα χρόνια, και ιδιαίτερα την εποχή της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, επιδεινώθηκε. Την ημέρα των εγκαινίων, η Θεσσαλονίκη θυμίζει πολεμική ζώνη. Την ίδια στιγμή, οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες της έκθεσης γυρίζουν την πλάτη στον θεσμό, τουλάχιστον την πρώτη ημέρα. Το γεγονός αποτυπώνεται στον μικρό αριθμό εισιτηρίων που κόβονταν κάθε χρόνο κατά το πρώτο Σάββατο της διοργάνωσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα δακρυγόνα… απουσίασαν, αλλά το ζήτημα της τελετής των εγκαινίων αποτελεί μείζον θέμα για την πόλη. Η «δημοκρατία» μας ανοίγει τον διάλογο, δίνει τον λόγο στα πρόσωπα που εκφράζουν θεσμικά την πόλη αλλά και στους πολίτες. Αν κάτι προκύπτει από τις απαντήσεις, είναι ότι όλοι επιθυμούν αλλαγές: μια ΔΕΘ στην οποία το πολιτικό και το εκθεσιακό – ψυχαγωγικό κομμάτι θα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Γιώργος Ορφανός
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Με το κύρος του πρωθυπουργού

«Η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δίνει κύρος στον θεσμό. Οποιος θεωρεί ότι η συζήτηση να φύγουν οι πολιτικοί τού δίνει πόντους κάνει λάθος. Εξάλλου, το πρόβλημα με τους λίγους επισκέπτες στη ΔΕΘ και με το κέντρο αποκλεισμένο δημιουργείται από τις διαδηλώσεις. Δεν είναι πολιτικά σωστό να πούμε ότι, για να μη διεξάγονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δεν πρέπει να έρχονται οι πολιτικοί. Οσο για τις προτάσεις περί διοργάνωσης “μικρού Νταβός” πριν από τη ΔΕΘ, είναι ενδιαφέρουσες και πρέπει να εξεταστούν. Αλλά όχι επειδή πονάει το χέρι να κόψουμε το κεφάλι… Γιατί και μόνο η παρουσία του πρωθυπουργού δίνει λύσεις και ξεμπλοκάρει ζητήματα της πόλης».

Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Οι αρχηγοί ας ακούσουν!

«Τα προηγούμενα χρόνια και σταδιακά, η ΔΕΘ, που αποτελούσε για δεκαετίες το σημαντικότερο εμπορικό και οικονομικό γεγονός για όλη τη χώρα, έχασε τον προσανατολισμό της. Οι εκθέτες από όλον τον κόσμο εκτοπίστηκαν από περίπτερα υπουργείων και ΔΕΚΟ, μετατρέποντάς την σε κρατική υπόθεση. Επίσης, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο παραγκωνίστηκαν και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις πολιτικές φιέστες. Οσο για τα πολιτικά λόγια, αυτά περίσσεψαν και οι πράξεις ήταν λιγοστές από τους πολιτικούς στη ΔΕΘ. Η νοοτροπία αυτή χρεοκόπησε. Οι πολιτικοί αρχηγοί που θα επισκέπτονται τη ΔΕΘ ας έρθουν για να ακούσουν και όχι για να πουν».

Γ. Μπουτάρης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Να κόβει άλλος την κορδέλα

«Την τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ δεν πρέπει να την κάνει πολιτικό πρόσωπο, ούτε φυσικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Θα μπορούσε αυτό να γίνεται από τον πρόεδρο του αρμόδιου επιμελητηρίου ή και από τον πρόεδρο της ΔΕΘ, με καλεσμένους όλους τους εκπροσώπους των φορέων, και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη φετινή ομιλία του κ. Σαμαρά οι δήμαρχοι ήταν ελάχιστοι, γιατί η τελετή έχει πάρει μια πολιτική διάσταση και όσοι διαφωνούν μαζί του τελικά δεν ήρθαν. Με μια τέτοια μη πολιτική τελετή ελπίζω ότι θα χαλαρώσουν και οι πολλές διαδηλώσεις, και οι Θεσσαλονικείς θα αγκαλιάσουν ξανά την τελετή των εγκαινίων».

Π. Τσαραμπουλίδης
Πρόεδρος του ΕΚΘ

Δίνει ζωή στην πόλη

«Η έκθεση κάνει καλά τη δουλειά της για την πόλη και η όλη συζήτηση θυμίζει το ρητό “πολύ κακό για το τίποτα”. Είναι ένα μείζον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός, που δίνει ζωή στην πόλη. Πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές, που γίνονται από τη μεριά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορεί την ημέρα των εγκαινίων η Θεσσαλονίκη να κλείνει από το μεσημέρι, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις κράτησαν μόνο δυόμισι ώρες το απόγευμα. Αν η έκθεση χάσει την αίγλη της, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι και οι διαδηλωτές αφήνουν στην πόλη τον οβολό τους».

Τάσος Τζήκας
Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo

Να γίνει ένα «μικρό Νταβός»

«Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην πόλη με αφορμή την έκθεση αποτελεί μια πολύτιμη πολιτική “προίκα” για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να διαχωρίσουμε το εκθεσιακό και το ψυχαγωγικό από το πολιτικό κομμάτι, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας της έκθεσης ως γιορτής για την πόλη. Η άποψή μου είναι να υπάρχει κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ μια μορφή “εκεχειρίας”, και να διοργανώνεται λίγο πριν από τη ΔΕΘ ή παράλληλα ένα διεθνές γεγονός -κάτι σαν “μικρό Νταβός”-, με την παρουσία των πολιτικών αλλά και οικονομικών παραγόντων από τη διεθνή κοινότητα, που να αφορά την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης υποφέρουν κάθε χρόνο την ημέρα των εγκαινίων, καθώς το κέντρο γεμίζει με αστυνομικούς».

ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

«Θα πρέπει να αποφεύγεται ο αποκλεισμός του κέντρου της πόλης από την Αστυνομία. Ας μιλήσει ο πρωθυπουργός μια άλλη μέρα».

ΝΑΤΑΣΑ ΔΟΜΒΡΟΥ

«Ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί έρχονται στη Θεσσαλονίκη μόνο τις ημέρες της ΔΕΘ. Είναι υποτιμητικό για τους Θεσσαλονικείς».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΑΣ

«Να σταματήσει η Διεθνής Εκθεση να αποτελεί… πασαρέλα των πολιτικών. Είναι κοροϊδία να έρχονται στην πόλη μόνο για μία ή δύο ημέρες».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΙΟΝΙΔΗΣ

«Ας μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε κάποιο ξενοδοχείο έξω από την πόλη, για να μην περνούν οι πολίτες τα πάνδεινα».

ΣΟΦΙΑ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Η αστυνόμευση απωθεί τους Θεσσαλονικείς από τη ΔΕΘ, αφού, παρότι είναι ευρεία, δεν είναι αποτελεσματική, με συνέπεια τα επεισόδια σε κάθε διοργάνωση».

Επί της ουσίας

Τα δακρυγόνα της Αστυνομίας και τα δάκρυα των διαδηλωτών σκιάζουν τη λάμψη των εγκαινίων της ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη μοιάζει με πολιορκημένη πόλη. Είναι η ημέρα που, τρομοκρατημένοι, οι κάτοικοί της αφήνουν το κέντρο στις διαθέσεις των «ξένων» δυνάμεων, στις κομματικές φιέστες, στις πολιτικές εξαγγελίες. Είναι, όμως, αυτό που θέλουμε; «Οχι» είναι η ξεκάθαρη απάντηση. Η τελετή των εγκαινίων έχασε την ταυτότητά της! Και πλέον, απειλεί να συμπαρασύρει τη διοργάνωση. Χρειάζεται λύση εδώ και τώρα! Με θάρρος και τόλμη!

Νίκος Οικονόμου, Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ