Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Τι είπαν (!) στις απολογίες τους τα στελέχη της Χρ. Αυγής

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά γνήσιο εθνικιστικό κόμμα». Αυτό ήταν το διά ταύτα των απολογιών του Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών του κόμματός του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα και Χρήστου Παπακώστα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και οι Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος απαρνήθηκαν κάθε σχέση με ναζιστικές ιδέες, βίαιες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, στρατιωτική οργάνωση και τάγματα εφόδου. Εκαναν λόγο για πολιτική δίωξη λόγω κυρίως της (δημοσκοπικής) ανόδου της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, όσον αφορά τους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Χρ. Παππά, Γιώργο Πατέλη και την ανθυπαστυνόμο Βενετία Πόπορη, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ώστε να παραμείνουν εκτός φυλακής.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εισαγγελέων που γνωμοδότησαν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, κρίθηκαν ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε και έγινε δεκτό από τους ανακριτές να προφυλακιστεί, καθώς «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως, συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος της οργάνωσης και δυνατότητα κατεύθυνσης των εναπομεινάντων μη εισέτι εντοπισθέντων μελών αυτής, κρίνεται πιθανό, αν αφεθεί ελεύθερος, να τελέσει νέα εγκλήματα».

Οι Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός και Χρ. Παππάς (οι δύο πρώτοι στο ίδιο κελί και ο Παππάς σε άλλο) θα περιμένουν στην ανακαινισμένη πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού την ποινική εξέλιξη της υπόθεσής τους, ενώ ο Γιώργος Πατέλης θα κάνει παρέα με τον Γιώργο Ρουπακιά στις Φυλακές Μαλανδρίνου και η ανθυπαστυνόμος κρατείται στον Ελαιώνα Θηβών.

Και οι συνολικά 24 κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί αρνούνται την κατηγορία της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, όπως και κάθε συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Βάσω Παλαιού


Νίκος Μιχαλολιάκος: «Η συνομιλία μου με τον Λαγό αφορούσε τα μέτρα ασφαλείας για τη μετακίνησή μου»

Κάθε σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και με οποιαδήποτε πράξη βίας απαρνήθηκε, απολογούμενος επί πέντε ώρες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δήλωσε απλώς ότι είναι επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής της Χρυσής Αυγής. «Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμένα πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτή αμέσως ή εμμέσως».

Σε αρκετές ερωτήσεις των ανακριτών Διαφθοράς για το ιδεολογικό περίβλημα της Χρυσής Αυγής, επέμεινε ότι πρόκειται για ένα «γνήσιο εθνικιστικό κίνημα», όχι στρατό, που συντηρείται οικονομικά από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ χαρακτήρισε «συκοφαντία» κάθε συζήτηση περί ταγμάτων εφόδου.

 

Ερώτηση: Μεταξύ των περιεχομένων στη δικογραφία εγγράφων υπάρχουν ένα φερόμενο ως καταστατικό της Χρυσής Αυγής και ένα ενημερωτικό ιδεολογικού χαρακτήρα φυλλάδιο τιτλοφορούμενο «Πρωτοσίλαος». Πώς σχολιάζετε τα συγκεκριμένα έγγραφα και παρακαλώ διευκρινίστε εάν απηχούν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής σήμερα;

Απάντηση: Ουδεμία σχέση έχει το έγγραφο αυτό με το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής που έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, το οποίο παρελήφθη αρμοδίως. Το ίδιο ισχύει και για το ενημερωτικό φυλλάδιο που μου αναφέρατε. Τα δυο ψευδεπίγραφα κείμενα απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται τις αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού. Δεν γνωρίζω ποιος έχει συγγράψει ή κατασκευάσει τα συγκεκριμένα κείμενα. Δεν ενθυμούμαι να έχω δει παρόμοιο κείμενο στο παρελθόν ούτε θυμάμαι να έχει τεθεί υπόψη μου από οποιονδήποτε άλλο στους εθνικιστικούς κύκλους.

Οσον αφορά όσα φιλοξενούσε το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» τη δεκαετία του ’80, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι «απηχούσαν αντιλήψεις εθνικοσοσιαλιστικές προ 35ετίας, τις οποίες σήμερα δεν αποδέχομαι».

Για το κείμενο με τίτλο «Η αρχή του αρχηγού», ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εκφράζει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος σε ηγετικό επίπεδο. «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο, όπως ακριβώς και το φερόμενο ως καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Δεν ξέρω γερμανικά αλλά, όπως πληροφορούμαι, η λέξη φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σοβαρότητα του συγγραφέως».

Για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε: «Η επί 45 δευτερόλεπτα συνομιλία μου με τον Ιωάννη Λαγό αφορούσε τη μετακίνησή μου της επόμενης ημέρας, καθόσον αυτός επικοινωνεί για τα μέτρα ασφαλείας των μετακινήσεών μου με τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή. Οι κλήσεις προς τον Πατέλη έγιναν από το κτίριο τεσσάρων ορόφων της οδού Μεσογείων, όπου είναι η έδρα του κόμματος, οι δε αριθμοί αυτοί δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ο προσωπικός μου αριθμός».


Γιώργος Πατέλης: Εστελνα μηνύματα για την επίσκεψη του αρχηγού μας

Κλασικός Ελληνας οικογενειάρχης, με άγνοια για οτιδήποτε προηγήθηκε της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε στην απολογία του ο «πυρηνάρχης» της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης.

Οπως ανέφερε, για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε από τον καθ΄ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος του τηλεφώνησε «γύρω στα 15-20 λεπτά μετά το περιστατικό». Ο Γ. Πατέλης υποστηρίζει ότι εκείνη τη στιγμή έκρινε ότι πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον περιφερειάρχη του, τον βουλευτή Γιάννη Λαγό.

Ερώτηση: Εκτός από τον κ. Λαγό, ενημερώσατε και άλλους εκείνο το βράδυ;

Απάντηση: Οχι με δική μου πρωτοβουλία, αλλά όσοι με κάλεσαν το έμαθαν από μένα.

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εξηγήσει το «μπαράζ» των τηλεφωνημάτων τα οποία «μιλούσαν» ασταμάτητα πριν και μετά τη δολοφονία υποστηρίζοντας: «Πριν το περιστατικό έστειλα μηνύματα σε διάφορους συναγωνιστές, προκειμένου να ενημερωθούν για την επίσκεψη του αρχηγού στα γραφεία μας, που θα γινόταν την Πέμπτη». Για τις κλήσεις την επόμενη ημέρα από σταθερά τηλέφωνα στο όνομα Νίκος Μιχαλολιάκος που βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής εξήγησε: «Την επόμενη ημέρα κατέβηκα να εργαστώ στα γραφεία του κόμματος. Εκεί πραγματοποίησα 14 αλλεπάλληλες κλήσεις προς το σταθερό τηλέφωνο της οικίας μου… Ο αρχηγός μας δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνο το πρωί. Ο αρχηγός γνώριζε ότι εργαζόμουν στα κεντρικά γραφεία, με ξέρει με το ονοματεπώνυμό μου. Επίσης γνωρίζει ότι είμαι υπεύθυνος της Τοπικής Νίκαιας».

Β. Π.


Γιάννης Λαγός: «Η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική, για να εξοντώσουν την Χρυσή Αυγή

«Θεωρώ τη δίωξή μου καθαρά πολιτική, με σκοπό την εξόντωση της Χρυσής Αυγής και κατ’ ανάγκη των κατηγορούμενων πολιτευτών μελών της» τόνισε στην απολογία του ο Γιάννης Λαγός, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο βουλευτής, ο οποίος πριν από τη δολοφονία του 34χρονου είχε επτά αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γιώργο Πατέλη, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της Χρυσής Αυγής και του ιδίου στο τραγικό περιστατικό.

«Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι σε κεντρικό επίπεδο ήταν γνωστή εκ των προτέρων η δολοφονική επίθεση στον Φύσσα, την οποία έχουμε αποδοκιμάσει και ποτέ δεν θα σχεδιάζαμε, γιατί απλούστατα με αυτόν τον τρόπο θα αυτοκτονούσαμε πολιτικά». Οσον αφορά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Γ. Πατέλη, υποστήριξε ότι δικαιολογούνται από «την ανάγκη συνεννοήσεων για δύο επικείμενα σημαντικά γεγονότα, την επίσκεψη του γ.γ. Ν. Μιχαλολιάκου τη μεθεπόμενη ημέρα και την επικείμενη διανομή μεγάλης ποσότητας τροφίμων το επόμενο Σάββατο» και «καμία τηλεφωνική μας συνδιάλεξη δεν είχε σχέση με το ατυχές περιστατικό με τον Φύσσα», ενώ δικαιολόγησε τον έντονο διάλογο με τον Γ. Πατέλη, επειδή «είχε την αίσθηση ότι δεν του λέει όλη την αλήθεια».

Ο Γιάννης Λαγός ισχυρίστηκε ότι «έχει στοχοποιηθεί, καθώς η Χρυσή Αυγή στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά διεκδικεί τη δεύτερη ακόμα και την πρώτη θέση».

Χαρακτήρισε «αυθόρμητη κίνηση», την οποία δεν μπορεί να εξηγήσει, το γνωστό «εγέρθητι» του Γιώργου Γερμενή στους δημοσιογράφους τη βραδιά της εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ενώ στοχοποίησε και το ΠΑΣΟΚ για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Είπε ότι η Χρυσή Αυγή δεν εμπλέκεται σε τόσο πολλά, απαντώντας σε ερώτηση των ανακριτών: «Λόγου χάρη, στα γνωστά επεισόδια της Μανωλάδας οι εργοδότες πυροβόλησαν τους αλλοδαπούς εργάτες, πλην όμως ουδέποτε αποδείχθηκε ότι ανήκαν στη Χρυσή Αυγή, αλλά ανήκαν σε άλλο πολιτικό χώρο (ΠΑΣΟΚ). Ενώ σε ένα άλλο δυσάρεστο περιστατικό στη Σαλαμίνα (κακομεταχείριση Αιγυπτίου από Ελληνα αρτοποιό εργοδότη του) ομοίως αποδείχτηκε ότι ο δράστης δεν ανήκε σε δικό μας χώρο, αλλά ήταν γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».


Χρήστος Παππάς: Δεν άδειασα το σπίτι μου και εξαφανίστηκα απλώς μετακόμισα

«Θεωρώ τη δίωξή μου άδικη, πολιτική, ουδεμία σχέση έχω με όσα μου καταμαρτυρεί το κατηγορητήριο, πολλώ δε μάλλον με κακουργήματα για τα οποία έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για άτομα που ούτε καν γνωρίζω» υποστήριξε στην απολογία του ο Χρήστος Παππάς, τονίζοντας ότι πρόκειται «για δίωξη καθαρά πολιτική, για την οποία θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι δεν θα αποτελέσει μοχλό αυτής η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει δική του απομαγνητοφωνημένη συνομιλία στη δικογραφία, ενώ το τηλέφωνο του δεν εμπλέκεται σε συνομιλίες – επικοινωνίες σχετικά με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, περιστατικό για το οποίο «εκφράζω τη θλίψη μου καταδικάζοντας κατηγορηματικά τον οιονδήποτε δράστη».

Για το ναζιστικού περιεχομένου υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του στα Ιωάννινα ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά καταρχάς τα βιβλία, λευκώματα κ.λπ., ό,τι μου επεδείχθη είναι ένας μέρος του συνόλου των βιβλίων μου, με θέματα Ιστορίας (όχι γερμανικής αλλά ελληνικής) όλων των περιόδων του Ελληνισμού, βιβλία τα οποία κατέχω ως ασχολούμενος με το βιβλίο από τα γυμνασιακά μου χρόνια και ένα χρονικό διάστημα ασχολούμενος και επαγγελματικά ως εκδότης και πωλητής βιβλίων. Αλλα αντικείμενα τα οποία κατέχω είναι συλλεκτικά διαφόρων περιόδων πολεμικών ή μη, διότι είμαι συλλέκτης γνωστός σε συλλεκτικούς κύκλους, το οποίο μπορώ να το αποδείξω με έγγραφα και ντοκουμέντα. Υπάρχουν και έγγραφα τα οποία δεν είναι δικά μου στο σύνολο του ηλεκτρονικού αρχείου που μου δείξατε, τα οποία δεν έχουν γραφεί από εμένα, δεν ενθυμούμαι από πού προέρχονται και δεν απηχούν τις προσωπικές μου απόψεις ούτε και του κόμματός μου. Σε κάθε περίπτωση αφορούν σε χρονικό διάστημα πολύ παλιό, όταν ήμουν 18 και 20 ετών. Δεν πιστεύω ότι με μιμητισμό ξένων και παλαιών ιδεολογιών μπορεί να ωφεληθεί η πατρίδα σήμερα ούτε η κομματική μου ιδεολογία, που είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν «άδειασε» το σπίτι του και εξαφανίστηκε, όταν άρχισε η εισαγγελική έρευνα, αλλά απλώς ότι μετακόμισε.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ