20|09|2020

Τι ισχύει από το 2014 για τους πλειστηριασμούς!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Με οκτώ αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κυρίως καθ’ υπαγόρευση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνονται υπό όρους οι πλειστηριασμοί από τις αρχές του νέου χρόνου.

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, θα καταβάλλουν ελάχιστη δόση για το δάνειό τους στην τράπεζα, όσο το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης που πλήρωναν, αντί 30% που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

Δηλαδή, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωνε, προτού «κοκκινίσει» δόση, για παράδειγμα, 1.500 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει πλέον 300 ευρώ (20%) τον μήνα και όχι 450 (30%), όπως αναφερόταν αρχικά. Για όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, η μηνιαία δόση θα είναι 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους πολυτέκνους, τους τριτέκνους και τους αναπήρους, οι οποίοι για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα πληρώνουν ελάχιστη δόση 10% των μηνιαίων αποδοχών τους, αντί του 20% που θα πλήρωναν.

5.000 € πάνω

Ειδικά για τις συγκεκριμένες ομάδες δανειοληπτών, το πρώτο κλιμάκιο (δόση 10%) ισχύει για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και όχι έως 15.000 που ισχύει για τους υπολοίπους.

Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι εισοδηματικό κριτήριο αποτελεί το δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό εισόδημα του δανειολήπτη, σύμφωνα με τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την αξία των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, εξαιρουμένων των περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα και όχι σε εφάπαξ ποσά.

Σχετικά με την «κατανομή» της δόσης, εάν ο οφειλέτης χρωστάει σε περισσότερους του ενός δανειστές, ορίζεται να γίνεται «συμμετρική» καταβολή σύμφωνα με το ύψος του ανεξόφλητου υπολοίπου κάθε οφειλής. Σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο διευκρινίστηκε ότι ο οφειλέτης θα πληρώνει όπου χρωστάει περισσότερα.

Τέλος, διευκρινίστηκε ότι ειδικά οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας δεν υποχρεούνται να προχωρούν σε καταβολές. Αρχικά, είχε διατυπωθεί ότι για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα παρεχόταν η δυνατότητα των μηδενικών καταβολών εάν ήταν άνεργοι.

Πότε διασώζεται και πώς η κύρια κατοικία

Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται έως τις 31/12/2014, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
– H αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
– Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης να είναι έως 35.000 ευρώ.
– H συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
H διάταξη αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ιδιότητας, όπως άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματίες, αγρότες κ.λπ.
Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρίες κ.λπ.).

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...

Νέα επίθεση από τη γνωστή ιστοσελίδα antinews του συστήματος Σαμαρά, με την προτροπή: «Ξεκαβαλήστε»!

Νέα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε και χθες το σύστημα Σαμαρά. «Προς Μαξίμου: Ξεκαβαλήστε το καλάμι!» είναι ο τίτλος...