Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Τι ισχύει για μαγνητικές, αξονικές και τρίπλεξ!

Πληγή για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι, σύμφωνα με τον οργανισμό, η «προκλητή αλόγιστη ζήτηση» ακριβών μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών και των τρίπλεξ, με συνολικό κόστος (ετησίως) άνω των 150.000.000 ευρώ.

Στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για το πλαφόν (μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου κανονισμού παροχών και της απόφασης του υπουργού Μάκη Βορίδη με κατευθυντήριες οδηγίες) ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει στατιστικά και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλει ότι η αύξηση των απεικονιστικών εξετάσεων οφείλεται στην αύξηση των αδειών για εγκατάσταση αξονικών τομογράφων («130 μόνο το τελευταίο διάστημα»).

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, το διάστημα Αύγουστος 2013 – Ιούλιος 2014 συνταγογραφήθηκαν 1.011.358 αξονικές (κόστους 51.941.837 ευρώ), 581.242 μαγνητικές (92.544.373 ευρώ) και 639.699 τρίπλεξ (25.698.276 ευρώ) και πλέον ο οργανισμός επιδιώκει να βάλει «φρένο», δικαιολογώντας εξετάσεις μόνο εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα ιατρικά ευρήματα.

Ειδικότερα η μαγνητική τομογραφία (MRI) οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης επί οσφυαλγίας δικαιολογείται κατόπιν ακτινογραφίας με ασαφή ευρήματα, όπως κάκωση, οστεοπόρωση, παρατεταμένη χρήση κορτικοστερειοειδων. Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών και παιδιά με συμπτώματα άνω των έξι εβδομάδων. Δεν δικαιολογείται σε οσφυαλγία ή ισχιαλγία χωρίς νευρολογικό έλλειμμα, υποψία φλεγμονής ή εφόσον δεν απαιτείται χειρουργείο.

Η αξονική τομογραφία (CT) της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης δικαιολογείται στις περιπτώσεις που ενδείκνυται η μαγνητική αλλά υπάρχει αντένδειξη και σε όσους έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο.

Στο τρίπλεξ καρδιάς δικαιολογείται έλεγχος σε ασθενείς με καρδιακά συμπτώματα, διαβητικούς άνω των 40 ετών, πάσχοντες με περιφερειακή αρτηριοπάθεια και άτομα με πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων μεγαλύτερη του 2%. Δικαιολογείται εφόσον υπάρχει μεταβολή στην κλινική εικόνα και σε όσους έχουν υποβληθεί σε bypass (μετά πέντε χρόνια) και «μπαλονάκι» (μετά δύο χρόνια).

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ