Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Τι νομιμοποιείται και τι θα χρεώνεται για τη μίσθωση παραλίας στο νέο νομοσχέδιο

Η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα παρέμβασης στην παραλία (π.χ. με επιχωματώσεις) αντί οικονομικού ανταλλάγματος, αλλά και η εφαρμογή μαθηματικού τύπου για τον προσδιορισμό του μισθώματος που θα πληρώνουν όσοι εκμεταλλεύονται τμήματα του αιγιαλού περιλαμβάνονται στο τρίτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε χθες. Με το σχέδιο νόμου ορίζονται και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του αιγιαλού στην Ελλάδα, ενώ εντάσσεται και σειρά ρυθμίσεων οι οποίες συνδέονται με εν εξελίξει διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
   

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται επίσης θέματα που συνδέονται με τον λεγόμενο παλαιό αιγιαλό, την παραχώρηση παραθαλάσσιων εκτάσεων, της όχθης λιμνών ή ποταμών, ενώ προβλέπεται ειδικός μαθηματικός τύπος αποζημίωσης του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με στόχο να υπάρξει ενιαίος προσδιορισμός του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες και να περιοριστούν φαινόμενα «συναλλαγών κάτω από το τραπέζι».
   

Με το ίδιο σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε παραλίες, υπό προϋποθέσεις. Προβλέπεται και σειρά αλλαγών, ώστε να ικανοποιηθούν απαιτήσεις που συνδέονται με διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων, η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ). Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι πέντε τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου.
   

Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός και για την παραχώρηση της χρήσης τους εφαρμόζεται ο μαθηματικός τύπος που προαναφέρθηκε, ώστε να προσδιοριστεί η αποζημίωση του Δημοσίου. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και σειρά διατάξεων για την αναβάθμιση λιμανιών και μαρίνων, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για μαρίνες εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς να έχουν επιλεγεί ανάδοχοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ