Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Tι προβλέπει η τροπολογία για τους δασικούς χάρτες

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ… ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Ποιοι και πώς θα παίρνουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας για καλλιεργήσιμα οικόπεδα
Τι θα γίνει με τις εκχερσωμένες εκτάσεις Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Τριετή παράταση ώστε τα προσωρινά παραχωρητήρια τμημάτων των δασικών χαρτών να γίνουν οριστικά δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή. Χιλιάδες πολίτες έχουν στα χέρια τους εδώ και χρόνια προσωρινά παραχωρητήρια για εκτάσεις γης που έχουν εκχερσωθεί νόμιμα, η προθεσμία όμως για να μετατραπούν σε οριστικά εξέπνευσε πριν από έναν χρόνο. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται νομικά στον αέρα, αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές και οι ιδιοκτήτες τους καλούνταν να πληρώσουν το τέλος αντίρρησης για να εξαιρεθούν.

Πρόκειται για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν είτε από το υπουργείο Οικονομικών το 1925 είτε από τα δασαρχεία έως το 1975 και την ψήφιση του Συντάγματος. Πολλές από τις εκτάσεις αυτές έχουν λάβει οριστικούς τίτλους, υπολείπονται όμως αρκετές, οι οποίες διαθέτουν ακόμη προσωρινούς. Με την τριετή παράταση χιλιάδες πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να μετατρέψουν τα προσωρινά παραχωρητήρια σε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, με τα χρονοδιαγράμματα να είναι ασφυκτικά (η προθεσμία εκπνέει στις 27 Ιουλίου).

Με την ίδια τροπολογία, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις από το 1975 έως το 2007, αλλά και για τις τεχνητές δασικές φυτείες, τις φυτείες δηλαδή με δασικά είδη που έχουν δημιουργηθεί σε μη δασικό έδαφος.

Ειδικά για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, αποσαφηνίζεται ότι καλλιεργούνται έως σήμερα και ρυθμίζεται η διαδικασία έκδοσης έγκρισης επέμβασης στις εκτάσεις αυτές με σκοπό τη συνέχιση της καλλιέργειας. Οσον αφορά τις δασικές φυτείες, με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται η διάκρισή τους έτσι ώστε να μην υπάγονται πλέον στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου δεν αποτυπώνονται ως δασικές εκτάσεις στους χάρτες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ