Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τι προβλέπει ο αντιρατσιστικός νόμος

Στην τελική ευθεία για την προώθησή του στη Βουλή μπαίνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με διατάξεις οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων αναστολή (από έναν έως έξι μήνες) χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων που συνδέονται με ρατσιστικές ενέργειες και βαριά διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν τα 100.000 ευρώ. Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί συγκερασμό των απόψεων που διατυπώθηκαν στη Βουλή. Ηδη ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το εν λόγω νομοσχέδιο και εν συνεχεία θα διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του επιβάλλει σωρευτικά ή διαζευκτικά διοικητικό πρόστιμο 10.000-100.000 ευρώ, αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.ά. για διάστημα ενός έως έξι μηνών σε πολιτικά κόμματα ή ενώσεις προσώπων που συνδέονται με ρατσιστικές ενέργειες. Εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις υποκίνηση κάθε μορφής ρατσιστικής βίας διώκεται αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών έως και τριών ετών και χρηματική ποινή 15.000-30.000 ευρώ, ενώ τα θύματα δεν είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν το σχετικό παράβολο για να καταγγείλουν τις εις βάρος τους ενέργειες.

Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται όσοι με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (προφορικά, διά του Τύπου ή του διαδικτύου κ.λπ.) εγκωμιάζουν, επιδοκιμάζουν και αρνούνται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό. Το νομοσχέδιο προβλέπει βαρύτερη ποινική μεταχείριση στις περιπτώσεις που οι πράξεις τελούνται από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ