Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Τι προβλέπεται για χρηματιστήριο, τράπεζες, επιμήκυνση

Νέα παράταση ζωής 3 έως 6 μηνών φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη η ΕΕ αλλά και η Τρόικα να δώσει στην Ελλάδα με στόχο να αποτρέψει την χρεοκοπία που παραμένει ως δυνητικός κίνδυνος.

Με βάση αυτό το σχέδιο το ελληνικό χρηματιστήριο θα πιάσει τον στόχο των 1000 ίσως και 1050 μονάδων και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η διάσπαση των 1100 με 1250 μονάδων θα βάλει ένα τέλος στην μακροχρόνια πτώση της αγοράς.

Η διάσπαση των 1100 με 1250 μονάδων θα αποτελέσει το οριστικό τέλος της πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και η τάση από καθοδική θα μετατραπεί σε ανοδική. Οι 471 μονάδες θα είναι το οριοθετημένο ιστορικό χαμηλό του χρηματιστηρίου. Προσοχή όμως ο στόχος είναι οι 1000 μονάδες οι 1250 μονάδες αποτελούν ακόμη ιδεατό στόχο.

Όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή φαίνεται ότι επανασχεδιάζεται η λύση – διάσωση της Ελλάδος και η νέα πρόταση πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

1) Θα δοθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ έως τις 24 Νοεμβρίου.

Παρά τα προβλήματα και την δυστοκία η δόση θα καταβληθεί και θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και θα καλυφθούν οι εκκρεμότητες του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διάφορες άλλες υποχρεώσεις.

2) Θα δοθεί η 2ετής επιμήκυνση του μνημονίου στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ή θα λάβει η Ελλάδα αγγίζουν τα 13 δις ευρώ. Αν δεν δοθεί παράταση θα πρέπει η Ελλάδα να βρει επιπλέον 6 δις ευρώ μέσω πάλι ενός νέου πλάνου λιτότητας που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ήδη χρεοκοπημένη κοινωνία.

3) Τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή ως εναλλακτικό σενάριο τα 25 δις της δεύτερης δόσης θα περάσουν στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος με 50 ή 25 δις ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανώς θετική για την Ελλάδα αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

4) Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα – ως κέρδη νοούνται η διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και ονομαστικής – ύψους 12 δις ευρώ θα καταβληθούν σταδιακά στο ελληνικό κράτος.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται και η πρόταση τα 38 δις ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ να μεταβιβαστεί σε τιμές κτήσης στον ESM και εν συνεχεία να υπάρξει μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ESM.

5) Η 2ετής παράταση του μνημονίου ισοδυναμεί με πρόσθετη επιβάρυνση 14-15 δις ευρώ και αυτή θα καλυφθεί μεταξύ των άλλων και από αύξηση της συμμετοχής των βραχυχρόνιων εκδόσεων του δημοσίου, μέσω εντόκων γραμματίων δηλαδή.

Τα έντοκα θα έπρεπε να ήταν 8 δις αλλά έχουν καταλήξει να είναι 17,6 δις ευρώ. Αυτά τα 17,6 δις ευρώ τα έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο. Θα προταθεί να αυξηθεί περαιτέρω ο δανεισμός του κράτους από τις τράπεζες ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ότι το κράτος θα απορροφήσει όλο και περισσότερη ρευστότητα από τις τράπεζες οι οποίες δεν θα την μετακυλήσουν στην πραγματική οικονομία.

6) Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των δανείων που έχει χορηγήσει η Τρόικα στην Ελλάδα.

Το επιτόκιο θα κινηθεί περίπου στο 3% με 3,3% δηλαδή έως 1,4% χαμηλότερα από το τρέχον επιτόκιο. Ενδείξεις ότι μπορεί να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα υπάρχουν αλλά ακόμη καμία χειροπιαστή πρόταση.

To haircut το οποίο πολλοί σπεύδουν να αποκλείσουν θα πραγματοποιηθεί αλλά χρησιμοποιείται ως η έσχατη λύση για το 2013. Με βάση ένα ευρύτερο σχεδιασμό, το ελληνικό χρέος νέο και παλαιό θα υποστεί νέο haircut 30% ή 50% που θα περιλαμβάνει και τα νέα δάνεια που έχουν χορηγηθεί αλλά ίσως να μην αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Ο στόχος είναι με τεχνικό τρόπο οι προβληματικές χώρες να μειώσουν δραστικά την σχέση χρέους προς ΑΕΠ και όλες οι προβληματικές χώρες να έχουν σχεδόν το ίδιο χρέος προς ΑΕΠ.

πηγή: www.bankingnews.gr

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ