Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Τι ρόλο παίζει τελικά ο Γ. Στουρνάρας!

Αρον άρον αναγκάστηκε να αποσύρει από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τη φωτογραφική διάταξη (που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την Εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς) με την οποία χαρίζεται το 80% των προστίμων σε όσους έβγαλαν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό, όπως πολλοί από τους υπάρχοντες στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να περάσει στο εν λόγω νομοσχέδιο διάταξη που επεκτείνει την ισχύ μιας χαριστικής ρύθμισης για φοροφυγάδες. Η ρύθμιση αυτή μειώνει κατά 80% τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε όσους έχουν κρύψει εισόδημα και εμφανίζονται στην Εφορία οικειοθελώς για να το δηλώσουν. Συγκεκριμένα, ο ελεγχόμενος επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις που ανέρχονται σε 1% μηνιαίως, με μέγιστο ποσό προσαύξησης το 120% του πρόσθετου φόρου.

Το κίνητρο μάλιστα είναι διπλό γιατί, εάν νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους, γλιτώνουν και τη βάρια φορολόγηση 45%, η οποία επιβάλλεται σε όσους εντοπίζονται με αδήλωτα εισοδήματα. Η εν λόγω ρύθμιση αρχικά αφορούσε εισοδήματα που αποκτήθηκαν έως και το 1991, αλλά ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε (με το νέο νομοσχέδιο) να παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης έως και το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι η «λίστα Λαγκάρντ» φωτογραφίζει καταθέσεις που είχαν οι 2.059 Ελληνες καταθέτες κατά τα έτη 2005 έως και 2007. Σε αυτούς που ευνοούνται περιλαμβάνονται, εκτός από τους ελεγχόμενους της «λίστας Λαγκάρντ», οι ελεγχόμενοι της λίστας του Λίχτενσταϊν, της λίστας όσων αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο καθώς και οι περίπου 5.000 φορολογούμενοι που από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί του Κολωνακίου, δικηγόροι, κατασκευαστές κ.λπ.).

Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να μειώσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τους φοροφυγάδες, την ώρα που αρνείται να κάνει το ίδιο στους ταλαιπωρημένους φορολογουμένους που ζητούν μια ρύθμιση για χρέη τους με την Εφορία με αντίστοιχα κίνητρα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η προϊσχύουσα διάταξη που αφορούσε υποθέσεις πριν από το 1991 είχε ουσιαστικά περιέλθει σε αχρηστία πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια και με τη νέα διάταξη αναβιώνει προς όφελος των ελεγχομένων για αδήλωτη προσαύξηση περιουσίας. Η δικαιολογία του υπουργείου για τη συγκεκριμένη διάταξη είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, η άμεση είσπραξη εσόδων από τις υποθέσεις που ελέγχονται…

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας χθες ότι η ρύθμιση ήταν εισήγηση της τεχνικής βοήθειας με το σκεπτικό ότι τα δυσανάλογα υψηλά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν τελικά σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι σε αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ