Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Τι θα φέρει η συμφωνία Κωστόπουλου – Λάτση (που έφερε και το Κατάρ)

Με την πλάτη στον τοίχο και υπό τον φόβο της κρατικοποίησής τους, Alpha Bank και Eurobank οδηγούνται σε… γάμο με έξοδα που πληρώνει το κρατίδιο του Κατάρ. Τις επαφές με το Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει ο όμιλος Λάτση και η σχετική συμφωνία προμηνύει ευρεία συνεργασία σε νέα πεδία μεταξύ του ομίλου και του αραβικού κράτους. Η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών είναι η πρώτη (αναμένονται κι άλλες) θεαματική κίνηση ανασύνταξης του τραπεζικού χάρτη της χώρας, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κίνηση επιβάλλεται από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τις τράπεζες η ύφεση, η κρίση χρέους του Δημοσίου και τα συνακόλουθά τους, όπως η ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διαρροή καταθέσεων και οι ζημιές από το έμμεσο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.

Ο γάμος, που, όπως προειδοποιούν εμμέσως οι τραπεζοϋπάλληλοι, μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές και απολύσεις, γίνεται με τη συνδρομή κεφαλαίων από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα των πετροδόλαρων του Κατάρ, το οποίο αποκτά βαρύνοντα ρόλο στο μέλλον της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Η συμφωνία, που οι λεπτομέρειές της αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 2 μ.μ. σε συνέντευξη των διοικήσεων των δύο τραπεζών, στοχεύει επίσης στο να βάλει φρένο και στην κατάρρευση των τραπεζικών αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να παραμείνει ζωντανό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τράπεζες εν όψει των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων που έρχονται.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται Alpha Bank και Eurobank είναι ότι στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής η μετοχή της Eurobank έκλεισε με απώλειες 5,98%, μόλις στα 1,73 ευρώ, ενώ της Alpha Bank υποχώρησε κατά 5%, στα 1,90 ευρώ. Από την αρχή του έτους, οι απώλειες στη χρηματιστηριακή αξία της Eurobank προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (995.000.000 ευρώ ή 48%) και για την Alpha Bank τα 854.000.000 ευρώ (ή 42,1%).

Επίσης, με δεδομένη τη διαδικασία rollover και τις απώλειες που θα προέκυπταν από τη μετακύλιση ελληνικών ομολόγων, αλλά και τον αυστηρό έλεγχο στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από τον αμερικανικό οίκο BlackRock, η ανάγκη για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ήταν επιτακτική. Σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευαν να κρατικοποιηθούν, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους από το Δημόσιο (έναντι απόκτησης από το τελευταίο κοινών μετοχών), στο πλαίσιο της στήριξης της ρευστότητάς τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μία ανάσα από το Ταμείο, με τις φήμες να λένε ότι μία από τις δύο πρωταγωνίστριες του deal της χρονιάς ήταν έτοιμη να προσφύγει στα κεφάλαια αυτά προκειμένου να ξεπεράσει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Ουσιαστικά, πρόκειται για την κατάληξη μιας σειράς διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που η Eurobank κόπηκε στα τεστ οικονομικής αντοχής (stress tests) του Ιουλίου. Η συμφωνία, που «έκλεισε» μόλις το Σάββατο το πρωί, περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ταυτόχρονη αξιοποίηση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από την πλευρά του Κατάρ, και πιο συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της θυγατρικής Paramount Services Limited συμμετέχει ήδη στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%. Το συνολικό πακέτο της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναμένεται αμέσως και εμμέσως να καλύψει το κρατίδιο του Κατάρ.

Βασικός μέτοχος το Κατάρ

H συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα ήταν το κομβικό σημείο που οδήγησε στη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων το Σάββατο το πρωί. Το ποσοστό του Κατάρ στη νέα τράπεζα θα ανέβει περίπου στο 15%, ενώ, εκτός από τη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρξει και σχέση ανταλλαγής μεταξύ των μετοχών της Eurobank και της Alpha Bank, η οποία θα είναι υπέρ των μετόχων της τράπεζας του Γιάννη Κωστόπουλου. Μάλιστα, ο τελευταίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στη διοικητική πυραμίδας της καινούργιας τράπεζας, ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις για δύο διευθύνοντες συμβούλους, που θα τις καταλάβουν οι έως τώρα διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank (Δημήτρης Μαντζούνης) και Eurobank (Νικόλαος Νανόπουλος).

Το ποσοστό της συμμετοχής του ομίλου Λάτση στο νέο σχήμα θα είναι της τάξης του 20%, ενώ ένα 5% έως 6% θα είναι η συμμετοχή του κ. Κωστόπουλου. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια της Eurobank EFG και της Alpha Bank, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ